Skeletten op erfgoeddag in Merelbeke

Johan Van Bever
19 april 2023 - 0:54
Skeletten op erfgoeddag in Merelbeke

Merelbeke en Faculteit Diergeneeskunde slaan de handen in elkaar voor een beestige editie van Erfgoeddag. Op zondag 23 april toont het Museum Morfologie (MuMo) van de Gentse universiteit zijn indrukkende collectie van skeletten, anatomische modellen, preparaten, afgietsels en plastinaten. “Een wat macaber, maar fascinerend zicht”, aldus schepen van Erfgoed Luc Van Huffel.

De verzameling dateert van 1817 en wordt tot op vandaag actief gebruikt voor onderzoek. Studenten diergeneeskunde kunnen er preparaten bestuderen, vergelijken en betasten ter voorbereiding op het werken met levende patiënten.

Voor de gelegenheid vind je in de inkomhal van gebouw 22 een unieke tentoonstelling over de geschiedenis van de diergeneeskunde. Tijdens een gratis rondleiding vertelt een gids meer over de diverse conservatietechnieken, over de verzamelgeschiedenis van enkele specimen en bijzondere wetenswaardigheden.

Met zevenduizend skeletten is bijna het hele dierenrijk vertegenwoordigd. Naast exoten staan er talrijke zeezoogdieren en vogelskeletten tentoon. Topstukken zijn het skelet van de Aziatische olifant Chitta en het gemonteerd geraamte van een ruiter op zijn paard door Jan Cools. “Ze worden vanuit didactisch oogpunt verzameld, maar zijn bovenal mooi om naar te kijken. Het is bijna kunst”, stelt schepen Van Huffel.

Bovendien zijn er lezingen over onder meer veterinaire verloskunde en veeartsenij. Deze vinden allemaal plaats in auditorium Max en zijn gratis. Ook in het Cultuurhuis en in Munte is er die dag van alles te beleven. Het volledige programma vind je via merelbeke.be/erfgoed.

Laatst gespeeld op Accent

13:36
cover of DESTINY

DESTINY'S CHILD

Independent Women
13:32
cover of POMMELIEN THIJS with Erop Of Eronder

POMMELIEN THIJS

Erop Of Eronder
13:28
cover of PRETENDERS with I

PRETENDERS

I'll Stand By You
13:26
cover of ALOK & AVA MAX with Car Keys (Ayla)

ALOK & AVA MAX

Car Keys (Ayla)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.