Stadsgerichte en duurzame landbouw

Johan Van Bever
31 mei 2023 - 9:24
Stadsgerichte en duurzame landbouw

In haar nieuwe ‘visie op landbouw’ kiest de Stad Gent uitdrukkelijk voor een duurzame en stadsgerichte landbouw. Ook op korte termijn zijn daarvoor acties gepland. Zo start er een project rond droogtebestrijding in het Parkbos en komt er een nieuwe oproep voor pilootprojecten op pachtvrije OCMW-gronden.

Gent is in de eerste plaats een stad, maar toch bestaat bijna één vijfde van het grondgebied uit weilanden en akkers. Zo’n honderd Gentse landbouwers zetten dagelijks stappen richting een lokale en duurzame voedselproductie. Omdat ook in de Arteveldestad de ruimte voor landbouw onder druk staat, lanceert de Stad Gent nu haar ‘visie op landbouw in en rond Gent’.

Speerpunten zijn onder meer het versterken van de veerkracht en de economische rendabiliteit van landbouwbedrijven en het vrijwaren van landbouwruimte. Nog van belang is het stimuleren van de korte keten en het aanmoedigen van een natuurinclusieve, klimaatvriendelijke landbouw met een maatschappelijke meerwaarde.

De Stad Gent neemt al heel wat initiatieven in het kader van de nieuwe visie op landbouw. Zo worden de boerenmarkten financieel ondersteund, krijgen landbouwers subsidies als ze hun bedrijf willen verduurzamen, wordt het principe van de korte keten opgenomen in overheidsopdrachten voor voeding en is er een moratorium op de verkoop van OCMW-landbouwgronden.

Maar er staan ook nieuwe acties op de planning. Zo komt er een nieuwe oproep voor pilootprojecten rond landbouw op pachtvrije OCMW-gronden. De Stad Gent start ook een project met de landbouwers van het Parkbos om de droogte tegen te gaan, onder meer door het plaatsen van zogenaamde ‘stuwtjes’ in grachten om het water tegen te houden en te sparen. Tot slot engageert de Stad zich om de nieuwe landbouwvisie mee te nemen in het verlenen van vergunningen voor inrichtingen in agrarisch gebied.

Laatst gespeeld op Accent

21:01
cover of MIXSESSIONS with DJ JURGEN with WEEKEND STARTER

MIXSESSIONS with DJ JURGEN

WEEKEND STARTER
20:58
cover of JAMES HURR FT. IKA CROSSFIELD with Sun is Shining

JAMES HURR FT. IKA CROSSFIELD

Sun is Shining
20:54
cover of MACKENZIE, JESSY with All I Need

MACKENZIE, JESSY

All I Need
20:50
cover of MARCO BAILEY with Sniff

MARCO BAILEY

Sniff
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.