Stijgende parkeerdruk in Gent

22 januari 2022 - 12:06 | auteur: Johan Van Bever

Een nieuw parkeeronderzoek van de Stad Gent toont aan dat de parkeerdruk in Gent is gestegen ten opzichte van de vorige meting in 2017. Dat is te verklaren door een combinatie van factoren, zoals de coronapandemie en het groter aantal werven, maar ook door het schrappen van parkeerplaatsen in ruil voor meer verkeersveiligheid en leefbaarheid.

Met het nieuwe parkeeronderzoek wil de Stad Gent de resultaten van het laatste onderzoek in 2017 een update geven. In november 2020 reed een scanvoertuig met nummerplaatherkenning door de straten van Gent. Er werd gemeten op drie tijdstippen: ’s ochtends, in de namiddag en ’s avonds. Het parkeeronderzoek geeft informatie over de parkeerbezetting, de parkeerduur, de parkeercapaciteit en het aandeel van bewoners en bezoekers onder de geparkeerde voertuigen.

De resultaten tonen aan dat de gemiddelde parkeerbezetting over het hele onderzoeksgebied is gestegen van 64% naar 71%. Dit komt voornamelijk door aanpassingen aan het openbaar domein om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verhogen, de doorstroming van het openbaar vervoer te verzekeren en om meer ruimte voor fietsers en voetgangers te creëren. Daarnaast kiest de Stad ook voor meer ontharding en vergroening van de straten en is er een verhoogde inname van parkeerplaatsen door fietsenstallingen en terrassenDit alles zorgt voor een lagere parkeercapaciteit, en op sommige plaatsen dus voor een hogere parkeerdruk.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

TOM GRENNAN

Remind Me
05:09

ELVIS VS JXL

A Little Less Conversation
05:06

CLOUSEAU

Vage Herinnering
05:03

SOPHIE ELLIS-BEXTOR

Hypnotized
04:59

THE STARLINGS

Die Happy
Bekijk meer platen