Knutselplek Studio Flamingo verhuist naar Wetterse Molenstraat: “Tijdens de topdagen open ik mijn deuren heel creatief en feestelijk”

Fabian Tack
26 april 2018 - 22:46
Knutselplek Studio Flamingo verhuist naar Wetterse Molenstraat: “Tijdens de topdagen open ik mijn deuren heel creatief en feestelijk”

Creativiteit zit in het bloed. En bloed kruipt waar het niet gaan kan. Daar weet creatieve duizendpoot Ruth Verstraeten alles van. Naast haar job als knutseljuf in het buitengewoon onderwijs, heeft ze haar eigen crea-atelier, Studio Flamingo. “Het is heel spontaan gegroeid. Vroeger in de scouts wou ik altijd de knutselactiviteiten doen, daarna ging ik bij mensen aan huis om te knutselen. Ik heb ook 2 knutselboeken uitgebracht. En na de 3 jaar als ‘KnutselKaztaar’ van VTMKzoom, wou ik het eigenlijk eens op een vaste plek uitproberen, en als logisch gevolg, is dat uitgegroeid tot Studio Flamingo.” 

Ruth organiseert knutselworkshops voor kinderen van 5 tot 99. Ze startte haar project als pop-up in de Hekkerstraat om de zien of het concept wel zou aanslaan. Nu, een jaar later, moet ze het pand verlaten.  “Het is een spannende en drukke periode voor mij. Ik heb het nu een jaar uitgeprobeerd om te kijken welke ideeën ik allemaal kan uitwerken en verwezenlijken. Ik moet er volgende week zondag uit, op 29 april loopt daar mijn pop-up af. Ondertussen zijn wij al een maand heel hard aan het werken in de Molenstraat in Wetteren. Daar ga ik mij officieel vestigen met een zaak die blijft.”

Binnentuin

Erg vindt ze het echter niet. “In het nieuwe pand heb ik carte blanche om het kindvriendelijk in te richten. Het is een casco ruimte (een ruimte met een minimum aan afwerking van nutsvoorzieningen, zodat je volledig vrij bent om in te richten, nvdr.), waardoor ik nu de mogelijkheid heb om een binnentuin te creëren voor de kinderen. Er is een hele grote lichtkoepel en daar wordt een artificieel tuintje onder gemaakt met kunstgras en een schommel en dergelijke meer. Er zal ook plaats zijn voor een grote zithoek, iets wat nu een beetje ontbrak. Ik ben heel dankbaar voor het pand waar ik heb in gezeten, het was klein en gezellig, maar er gaat meer ruimte zijn en plaats voor een leeshoek. Alle dromen en ideeën die ik heb en had, kan ik nu gewoon zelf gaan uitbouwen met ongelooflijk veel hulp van mijn vriend. Zonder hem had ik dit niet kunnen verwezenlijken. Ik ben van mening dat, als je doet wat je graag doet, je eigenlijk geen dag van je leven moet werken. Ik denk dat ik daar voor mezelf wel redelijk in geslaagd ben.”

Van pyjama tot brunch

Studio Flamingo heeft een uitgebreid gamma en concepten. “In hoofdzaak gaat het om verjaardagsfeestjes. Maar ik heb verschillende formules. Er zijn de klassieke feestjes op woensdag- en zaterdagmiddag, maar dan zijn er ook de pyjamaparty’s. Hoewel dat op een weekdag naar keuze is, is dat met de kinderen ’s avonds, en vallen die dus meestal op vrijdagavond. Het leuke eraan is dat ze ook allemaal effectief in pyjama komen. En dan heb ik ook de brunchparty’s op zaterdag- of zondagvoormiddag en dan maken we het gezellig met koffiekoeken, fruitsla en drankjes.”

Cava crafting
Voor het knutselen zelf kunnen de kinderen kiezen uit 10 thema’s. De kunstwerkjes worden uiteraard dan ook aangepast op leeftijd. “Ik probeer mijn thema’s zo gevarieerd en open mogelijk te houden. Hoogst waarschijnlijk komen er een paar bij eenmaal ik verhuisd ben, omdat de ruimte anders is en meer mogelijkheden biedt. Vastlopen in een vastgeroest idee staat niet in mijn woordenboek, dus ik wil blijven vernieuwen en nieuwe dingen aanbieden.”
Ruth mikt echter niet alleen op kinderen. “Ik zou heel, heel, heel graag Cava Crafting gaan organiseren, zonder kinderen uiteraard. Dat is knutselen op volwassenenformaat met een hapje en een glaasje cava. Dan heb ik ook nog duoknutselen, dat is een volwassene samen met een kind. Daarbij geef ik instructies en uitleg bij een beetje taart of een koekje en chocomelk, en dan gaan ze samen aan de slag en ben ik daar als begeleidster om te helpen.”
Ook tijdens de schoolvakanties krijgt juf Ruth niet genoeg van al het knutselen. “In elke schoolvakantie kan je bij mij langskomen en dan gaan we drie uur per dag aan de slag, in kleine groepjes zodat er genoeg begeleiding is. Met maximum 8 is de sfeer ook tof, ook al zijn dat kinderen die elkaar niet kennen. De komende zomervakantie organiseer ik 4 kampen. Ik werk met een leeftijdsrichtlijn, maar mijn ervaring leert dat het ook perfect werkt als er kinderen van verschillende leeftijden gemengd zitten, dus strikt is het niet.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren.

Meer info daarover is te vinden op de website van Studio Flamingo,

Laatst gespeeld op Accent

02:00
cover of TIËSTO, RUDIMENTAL & ABSOLUTELY with Waterslides

TIËSTO, RUDIMENTAL & ABSOLUTELY

Waterslides
01:54
cover of WESTBAM with The Mayday Anthem

WESTBAM

The Mayday Anthem
01:50
cover of JORDAN SUCKLEY with Will I

JORDAN SUCKLEY

Will I
01:44
cover of ARRAKIS with The Spice (Silent Breed Mix)

ARRAKIS

The Spice (Silent Breed Mix)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.