Tessa sleurt je door de blok met: “Veel koffie, water en bomen planten tijdens het studeren in plaats van te scrollen”

Fabian Tack
23 december 2018 - 20:39
Tessa sleurt je door de blok met: “Veel koffie, water en bomen planten tijdens het studeren in plaats van te scrollen”

Het is zover, de blokperiode is begonnen voor de studenten van het hoger onderwijs. Terwijl iedereen volop geniet van de feestdagen, moeten zij twee weken lang achter hun bureau zitten en studeren. Tessa De Moor weet dat dit zwaar kan zijn, en daarom geeft ze op haar blog, Moor, enkele studietips om de blok te doorstaan.

Tessa is bezig met haar master in de Taal- en letterkunde aan de UGent. Ze heeft er al zes jaar blokken opzitten en wil andere studenten helpen ook zo ver te geraken. “Het is vooral belangrijk op tijd te beginnen met plannen. Je zult heel veel leerstof moeten kennen, en het is belangrijk dat je genoeg tijd hebt om dit grondig te kunnen studeren. Het is ook belangrijk te weten welk examen je gaat maken, want een schriftelijk examen moet je anders studeren dan een mondeling.”

Oeps uitstelgedrag

Koffie is de beste vriend van elke student, zeker als je ’s ochtends nog niet goed wakker bent. “Maar koffie begint pas na 20 minuten echt te werken. Drink dus eerst een glaasje water voor je aan koffie begint, het helpt ook tegen hoofdpijn en tegen een middagdipje.” Maar de vijand van elke student is er tijdens de blok ook: uitstelgedrag. “Probeer je uitstelgedrag een positieve wending te geven. In plaats van twee uur lang naar domme filmpjes op YouTube te kijken, kijk naar filmpjes die met je leerstof te maken hebben. Zo zal je ook meer motivatie voelen om verder te doen.”

Bomen planten

Veel studenten houden hun smartphone bij zich tijdens het leren. Het risico is dat je afgeleid kan worden als er opeens een melding binnenkomt. “Ook hier is een oplossing voor: de Forest-app. Hierbij plant je een boom wanneer je begint met studeren, maar wanneer je de app sluit, sterft de boom af. Het is een emotionele motivatie om van de gsm af te blijven.”

Alles door elkaar

De laatste tip die Tessa geeft, is om te werken met ‘Space repetition’. “Dit betekent dat je best verschillende hoofdstukken per dag bekijkt. Op je examen zullen alle vragen ook allemaal door elkaar staan, je zal geen chronologische volgorde krijgen zoals in je boek. Probeer dus ook af te stappen van hoe het geordend staat in het boek en haal alles een beetje door mekaar.” “En gun jezelf ook iets tijdens het studeren. Wees niet te hard en geef eens toe aan iets ongezonds, zoals een stuk chocolade.”

Herbeluister het interview hieronder:

Wie meer bloktips van Tessa wil, kan deze vinden op haar blog of op haar Instagramaccount.

Tekst: Maarten Bockstaele
Interview & foto: Shana Van de Velde

Laatst gespeeld op Accent

17:38
cover of ALANIS MORISSETTE with Hands Clean

ALANIS MORISSETTE

Hands Clean
17:33
cover of TINA COUSINS with Killin

TINA COUSINS

Killin' Time
17:30
cover of BILLIE EILISH with What Was I Made For?

BILLIE EILISH

What Was I Made For?
17:26
cover of ARSENAL with Melvin

ARSENAL

Melvin
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.