‘TGOH Massemen’ over komst Sint-Maarten: “Het moet groeien naar een feest voor mensen die het moeilijk hebben”

Fabian Tack
25 oktober 2019 - 13:20
‘TGOH Massemen’ over komst Sint-Maarten: “Het moet groeien naar een feest voor mensen die het moeilijk hebben”

Buurtcommittee ‘TGOH Massemen’ is alweer iets op poten aan het zetten. “We willen op de eerste plaats werken aan de vreugde van de kinderen.” Zegt Herman de Wulf. “Want we willen Sint-Maarten op een goede manier kunnen ontvangen in Massemen.”

Op 11 november 2019 komt Sint-Maarten naar Massemen. “Op zijn sterfdag, om 16u gaan we hem hier ontvangen,” zegt Herman de Wulf, “maar er gebeurt wel meer rond hoor.” Het is niet de eerste keer dat zoiets georganiseerd wordt: “Sint-Maarten komt al langer naar Massemen. De voorbije jaren hebben we dit altijd op een feestelijke en ludieke manier aangepakt onder de vorm van een theatergezelschap. Onze Sint-Maarten heeft ook Zwarte Pieten en dat is altijd al een leuk verhaal geweest. Sinds vorig jaar proberen we meer te maken van Sint-Maarten dan enkel speelgoedverhaaltjes.”

Het wordt een soort lichtfeest met lampionnen: “Licht in de duisternis, want het begin van de winter betekent dat het donker wordt. Sint-Maarten bestaat ook al heel lang als heilige, hij licht in het begin van de donkere periode altijd op. In vroegere tijden gebeurde het wel vaker dat mensen in de winterperiodes honger hadden en moesten gaan bedelen. Bedelen moest vroeger met lantaarns gebeuren (er was geen straat nog belichting). Het is die symboliek, met de lantaarns en het bedelen, dat we op een kinderlijke manier met lampionnen willen uitbeelden. Maar dat niet alleen: we willen er ook een bedeltocht van maken. We hebben het geluk dat er achter de kerk een Sint-Martinuswijk is. Vorig jaar hebben we de wandeling met de lampionnen voor de eerste keer gedaan. We proberen nu iedereen (scholen, kinderen, ouders, grootouders, …) te betrekken bij het maken van die lampionnen. Die worden gemaakt met led-lichten i.p.v. kaarsen omwille van de veiligheid. We gaan ook vragen aan de buurtbewoners van de wijk om ook zoveel mogelijk lichtjes te plaatsen. Het wordt een bedelfeest dus we zouden het ook leuk vinden, moest er iemand zijn die zelfgebakken koekjes uitdeelt.” Aldus Herman.

Het buurtcommittee wil met de bedeltocht de symboliek van welvaart meegeven: “We hebben het hier zo slecht niet en we willen op die manier het verhaal van Sint-Maarten meegeven. Er zijn gemeenten in Vlaanderen die zich focussen op dat bedelen. Er zijn ook gemeenten waar Sint-Maarten geen bisschop is, maar een romeinse soldaat, bv. in Beveren. Bij ons blijft hij voorlopig nog een bisschop, maar we zijn aan het spelen met de gedachten dat als we de wandeling kunnen uitbreiden, hij ook een soldaat wordt in onze verhalen. In onze kerk is er nog een glasraam aan hem gewijd met het verhaal dat hij zijn mantel, die hij had gekregen van de Romeinen, in twee heeft gescheurd en gegeven aan de arme bedelaar. Volgens de legende bleek de bedelaar niemand minder dan Christus zelf te zijn. Zo heeft hij zijn soldatentenue ingeruild voor die van de bisschop.

Europees project

Het committee geeft de scholen genoeg informatie mee over Sint-Maarten zodat ze dat kunnen verwerken in hun lessen. Sint-Maarten betekent meer dan het moment om de schoen te zetten. “Het moet groeien naar een feest voor mensen die het minder hebben.”

Ze zijn naast het organiseren van het feest, met nog iets veel groters bezig: “We willen ook het figuur rond Sint-Martinus, die patroonheilige is van Massemen én Westrem, uitbreiden. Je kan het vergelijken met de Jacobusroute naar Compostella. De route van Martinus is een Europees project dt getrokken wordt door Frankrijk, letterlijk geduwd wordt door Nederland en waar wij tussen zitten. En dat met de ambitie om vanuit Utrecht een fietsroute te beginnen om dan uit te komen in Tours waar de heilige begraven ligt. Die route zou meer dan 1.000km zijn. Dit project komt niet van Massemen zelf uit, maar ook Wetteren probeert een steentje bij te dragen. Ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Massamen, hebben wij het traject tussen Aalst en Massemen gefietst en gewandeld. Laten we ons niet vergeten: de Martinusroute is op de eerste plaats een wandelroute en op de tweede plaats een fietsroute in wording.”

Praktisch:
Voor de komst van Sint-Martinus op maandag 11 november 2019, verwachten we iedereen voor 16u in de kerk. Om 17u start de lampionnewandeling van 3,5km met als uitkomst de scoutsterreinen een uur later. Daar wordt het Sint-Maartens vuur aangestoken waar er gratis koekjes worden uitgedeeld aan de kinderen.

Beluister het interview hier: 

Tekst: Annelies Greveraars
Interview: Shana Van de Velde
Foto: Shana Van de Velde

 

 

Laatst gespeeld op Accent

16:41
cover of CRAIG DAVID with Hot Stuff (Let

CRAIG DAVID

Hot Stuff (Let's Dance)
16:38
cover of TALI with Fighter

TALI

Fighter
16:33
cover of STEPHANI B X MOVADA with Sober (La Da Dee)

STEPHANI B X MOVADA

Sober (La Da Dee)
16:29
cover of NATURAL BORN DEEJAYS with Airplay

NATURAL BORN DEEJAYS

Airplay
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.