Toneelgezelschap ‘Vrank en Vrij’ met ‘Nora’ geselecteerd voor longlist Landjuweel: “Stuk over neurotische man die twee keer liefde van zijn leven verliest”

Fabian Tack
3 april 2018 - 17:18
Toneelgezelschap ‘Vrank en Vrij’ met ‘Nora’ geselecteerd voor longlist Landjuweel: “Stuk over neurotische man die twee keer liefde van zijn leven verliest”

‘Vrank en Vrij’ is al jaren een vaste waarde in de toneelwereld. Voorzitster Geertrui Van Renterghem gooide het meteen over een andere boeg bij haar aanstelling. “We vertrokken vanuit het woord goesting. Als mensen dingen doen die ze graag doen en goed doen, werpt dat zijn vruchten af.” En die vruchten worden nu geplukt met de monoloog ‘Nora’ geschreven door acteur Tom Schockaert onder zijn pseudoniem ‘Eddy De Moor’. “Ik hou spelen, schrijven en regisseren graag gescheiden. En ja ik geef toe, dat is een beetje schizofreen.” 

Welgeteld twee dagen had Tom nodig om het stuk op papier te zetten. “Ik had materiaal voor drie uur, uiteindelijk werd het 1 uur 50 minuten. Het gaat over een neurotisch figuur die zijn levensverhaal uit de doeken doet. Maar het is ook een verhaal over het oudste thema in het theater: de liefde. De man verliest twee keer de liefde van zijn leven.” ‘Nora’ is een echte tragikomedie volgens Tom. “We hebben er veel humor ingestoken ondanks dat het vaak over aangrijpende thema’s gaat.”

 

Monoloog

Een monoloog is zeker een discipline apart. “Het is mengeling van controle en uzelf durven verliezen. Na elke voorstelling voelt het alsof je een marathon hebt gelopen. Dan doet die waardering heel veel deugd en je weet dat er ook heel veel steun is vanuit de groep. Theater blijft een groepsgebeuren. Ondanks dat groepsgebeuren regisseerde Tom zichzelf ook. “Piet Bossaert deed de spelcoaching en ik regisseerde mee, dat is ook enkel mogelijk omdat het een monoloog is.”

Landjuweel

Afgelopen week was er ook zeer goed nieuws voor het gezelschap. “Zo’n 80 toneelverenigingen hebben zich kandidaat gesteld en daaruit zijn 12 stukken gekozen voor de longlist van het Landjuweel georganiseerd door OPENDOEK. Uit de longlist worden dan vijf tot zes laureaten gekozen. Het is de grootste onderscheiding die je kan krijgen in het amateurtoneel,” vertelt voorzitster Geertrui Van Renterghem. “Die laureaten worden vermoedelijk eind mei bekendgemaakt en spelen dan het Landjuweelfestival in november,” voegt Tom aan.

Producties

En ‘Vrank en Vrij’ zit ondertussen allesbehalve stil. “We spelen Nora nog twee weekends.”En er werden  ondertussen ook verlengingen aangekondigd. Wat, waar en hoe is nog niet bekend maar hou de site van ‘Vrank en Vrij’ in de gaten. Verder speelt het gezelschap twee producties per jaar. “Het is helemaal niet evident, we moeten soms heel creatief zijn. Zo hebben we in november last minute een cultuurfestival uit ons mouw geschud. De volgende productie wordt de komedie ‘Te bed of niet te bed’, ” besluit Geertrui.

Herbeluister het interview met Tom en Geertrui hieronder.

‘Nora’ speelt nog op 6 en 7 april en 13 en 14 april.

Meer info via de website

 

Laatst gespeeld op Accent

15:26
cover of SABRINA CARPENTER with Espresso

SABRINA CARPENTER

Espresso
15:22
cover of BRITNEY SPEARS with 3

BRITNEY SPEARS

3
15:16
cover of DAVID BOWIE with Let

DAVID BOWIE

Let's Dance
15:13
cover of IMAGINE DRAGONS with Eyes Closed

IMAGINE DRAGONS

Eyes Closed
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.