Too Good To Go app: samen met handelaar en consument tegen voedselverspilling

Fabian Tack
28 maart 2018 - 22:05
Too Good To Go app: samen met handelaar en consument tegen voedselverspilling

Wil je een gezonde maaltijd op tafel zetten, maar heb je eventjes geen inspiratie of geen zin om te koken? Download dan de ‘Too Good To Go’ app. Dit Deense initiatief, in België geïntroduceerd door Jonas Mallisse, streeft ernaar om te voorkomen dat goed eten in de vuilnisbak terechtkomt en helpt je op weg naar restjes uit onder meer restaurants, winkels, traiteurs en bakkerijen. En dit voor maximaal de helft van de prijs. “Het eten dat via Too Good To Go verkocht wordt, is eigenlijk hetzelfde eten als wat een kwartiertje vroeger verkocht wordt aan de volle prijs. Dus daar zit geen risico in. Alles wordt verkocht net voor het in de vuilbak vliegt, maar dat scheelt geen dag of zelfs geen uur met het eten wat aan de volle pot verkocht wordt.”

What’s in a name

De initiatiefnemers van Too Good To Go streven naar een wereld waarin het geproduceerde eten gelijk is aan het geconsumeerde voedsel. Maar dat gebeurt niet. “We zijn ermee gestart omdat een derde van het eten ter wereld wordt weggegooid en dat is een gênant en absurd probleem waar we iets wilden aan veranderen.”  Too Good To Go betekent dan ook ‘te goed om weg te gooien’. “We werken samen met lokale handelaren en consumenten tegen voedselverspilling. Het gaat niet alleen om restjes, maar perfect eetbaar eten, de resten die op het einde van de dag over zijn, dus geen afval.”

Locaties

Voorlopig heeft de app enkel een 80-tal partners in Gent en Antwerpen, maar dat wordt op korte termijn uitgebreid naar Mechelen en Leuven. “Tegen de zomer willen we in alle middelgrote en grote steden van Vlaanderen zitten en op het einde van het jaar ook in Brussel en Wallonië.” Daarvoor wordt druk gezocht naar handelaren die eraan willen deelnemen. Die kunnen zich aansluiten via de website (www.toogoodtogo.be), of een mailtje sturen naar info@toogoodtogo.be. “We willen het voor handelaren zo eenvoudig mogelijk houden. We zien dat als handelaren er heel veel tijd en moeite moeten insteken, zoals registeren, foto’s maken en posten,… om verspilling tegen te gaan. Dus als we het zo eenvoudig mogelijk en betaalbaar willen houden, en handelaren er zelfs nog een klein centje aan kunnen overhouden, dan hopen we, en zien we trouwens in andere landen, dat het iets heel duurzaam is dat blijft draaien.”

Hoe het werkt

“De handelaren die geregistreerd zijn op onze app, hebben een profiel, en kunnen heel eenvoudig op een paar  minuten iedere dag aangeven hoeveel ze ongeveer over hebben. Als consument zie je de aantallen in de app, daar kan je ook reserveren. Als op het einde van de dag blijkt dat er iets over is, kan je dat oppikken, bij voorkeur met eigen potjes of zakjes.”

Maar concurrentie voor de normale verkoop of andere kanalen willen ze niet zijn. Integendeel. “Iedereen die iets doet tegen voedselverspilling is welkom er met ons aan mee te werken. En ook voor de handelaren houdt het weinig risico in. Als consument moet je tevreden zijn met wat over is op einde van de dag. Bijvoorbeeld bij de bakkerij weet je niet of je brood, koffiekoeken of taart zal krijgen. De keuze is dus zeer beperkt. Daarnaast zijn ophaaltijden niet voor iedereen ideaal als je erna nog wil dineren of lunchen. Het wordt verkocht op het einde van de dag, dus daar moet de consument zich aan aanpassen. Voor de handelaar heeft het wel voordelen: de mogelijkheid van  nieuwe klanten over de vloer; mensen die misschien de eerste keer via Too Good To Go bestellen, leren zo de zaak kennen, en keren in de toekomst misschien wel terug als gewone klant.”

 

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren.

Laatst gespeeld op Accent

01:32
cover of MARIO STEPHANO with Free Time (Original)

MARIO STEPHANO

Free Time (Original)
01:28
cover of R3SPAWN, KAZDEN & KARASSO FT. BRUNETTI with Breathless

R3SPAWN, KAZDEN & KARASSO FT. BRUNETTI

Breathless
01:26
cover of ABOVE & BEYOND with Thing Called Love

ABOVE & BEYOND

Thing Called Love
01:21
cover of 8KAYS, BRAEV with Basic

8KAYS, BRAEV

Basic
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.