Turks werelderfgoed vanop Belfort

Johan Van Bever
14 maart 2023 - 23:12
Turks werelderfgoed vanop Belfort

Naar aanleiding van Wereldpoëziedag, de internationale Dag tegen Racisme én de herdenking van de 50ste verjaardag van de dood van Âşık Veysel wordt het centrum van Gent op 21 maart getrakteerd op een unieke belevenis.

Om 14 uur zal stadsbeiaardier Kenneth Theunissen, vanuit de toren van het Belfort, het Turkse lied ‘Uzun ince bir yoldayım’ laten weerklinken.  Dit lied is een klassieker uit de muzikale traditie van de Anatolische troubadours (âşık = troubadour).  Het werd geschreven door de meest iconische vertegenwoordiger van deze traditie, Âşık Veysel (1894-1973)

Tijdens de 41e Algemene Conferentie in Parijs besloot UNESCO om Âşık Veysel op te nemen in de jubileumvieringen van 2022-2023 ter herdenking van de vijftigste verjaardag van de dood van de dichter. Als onderdeel van het programma wordt Âşık Veysel het hele jaar door geëerd met tal van evenementen zoals conferenties, tentoonstellingen en concerten in Turkije en in het buitenland. 

Het lied ‘Uzun ince bir yoldayım’ (letterlijk: ik zit op een lange en smalle weg) is een poëtische klaagzang over de menselijke lijdensweg. Zowel binnen als buiten Turkije is het erg bekend. Ook in Gent zijn heel wat mensen met Turkse roots opgegroeid met de muziek van Âşık Veysel. 

Deze actie komt er op initiatief van De Centrale, in samenwerking met verschillende partners en vindt niet toevallig plaats op 21 maart.  Het is niet enkel de sterfdag van de dichter, maar bovendien ook Wereldpoëziedag én de internationale Dag tegen Racisme.  

C:\DCIM\100GOPRO\GOPR4343.GPR

Laatst gespeeld op Accent

00:09
cover of BOUNTY HUNTER with Woops

BOUNTY HUNTER

Woops
00:06
cover of JEROME DROUOT with I

JEROME DROUOT

I'm Not In Love
00:02
cover of SHOWTEK with Save The Day Again

SHOWTEK

Save The Day Again
00:00
cover of KYGO FEAT. GRYFFIN & CALUM SCOTT with Woke Up in Love

KYGO FEAT. GRYFFIN & CALUM SCOTT

Woke Up in Love
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.