Tweede leven voor weesfietsen

Johan Van Bever
7 maart 2023 - 1:15
Tweede leven voor weesfietsen

Om de afvalberg te verkleinen, gaat De Fietsambassade aan de slag met weesfietsen. Onderdelen worden na een kwaliteitscontrole eerst te koop aangeboden aan Gentse fietsherstelzaken. Worden ze niet verkocht, dan gebruikt De Fietsambassade ze zelf.

Fietsen die in Gent op het openbare domein worden achtergelaten, worden door De Fietsambassade opgehaald en bewaard. In 2022 waren dat er bijvoorbeeld 5.374. Een deel daarvan ging naar sociale organisaties, een deel belandde op de afvalberg. De Fietsambassade gaat nu van start met een project om de weesfietsen een tweede leven te geven.

De onderdelen van de weesfietsen worden na een kwaliteitscontrole eerst te koop aangeboden aan Gentse fietsherstelzaken. Het gaat dan vooral om onderdelen die lang bruikbaar blijven, zoals bijvoorbeeld wielen, zadels of naafversnellingen. Uitzonderlijke onderdelen gaan via openbare veilingen naar andere fietsherstellers of hobbyisten. Een eerste veiling start op 13 maart 2023 via openbare-verkopen.be.

Nieuwe fietsen bouwen

Geraken de onderdelen niet verkocht, dan gebruikt De Fietsambassade ze zelf. Klanten kunnen in de Fietspunten vanaf april kiezen om hun fiets te laten herstellen met onderdelen van weesfietsen, die ongeveer 40 procent goedkoper zullen zijn. De Fietsambassade zal ook onderdelen gebruiken om volledig nieuwe fietsen mee te bouwen. Die fietsen worden met één jaar garantie verkocht in het fietsendepot in de Maaltebruggestraat.

Laatst gespeeld op Accent

22:02
cover of SILVIO ECOMO with No-Dip

SILVIO ECOMO

No-Dip
22:01
cover of SECTOR 7 with Blade Runner End Tittle

SECTOR 7

Blade Runner End Tittle
21:01
cover of MIXSESSIONS with DJ JURGEN with WEEKEND STARTER

MIXSESSIONS with DJ JURGEN

WEEKEND STARTER
20:58
cover of JAMES HURR FT. IKA CROSSFIELD with Sun is Shining

JAMES HURR FT. IKA CROSSFIELD

Sun is Shining
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.