Luister Live

UZ richt Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg op

10 december 2020 - 15:22

Het UZ Gent richtte donderdag het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg op. Met dat fonds wil het UZ fondsen werven voor de integratie van kunst in de zorg. De Prinses schonk haar naam aan het initiatief.

In het UZ Gent krijgt kunst een plaats in de zorg. Studies tonen aan dat kunst een heilzaam effect heeft op het welzijn van patiënten en bijdraagt tot een omgeving waarin ze zich veilig voelen, zichzelf kunnen zijn en connectie behouden met de buitenwereld.

Hematoloog prof. Tessa Kerre is voorzitter van het fonds. Prinses Delphine van Saksen-Coburg is erevoorzitter. Zij vindt het een groot genoegen om haar naam te geven aan dit fonds. Als kunstenaar voelt ze elke dag opnieuw de kracht van kunst. Als klein meisje was zij al bezig met kunst om haar omgeving mooier en minder eng te maken. De Prinses gelooft dat dit ook werkt wanneer men in het ziekenhuis ligt.

Op dinsdag 15 december start het eerste pilootproject van het Fonds in het kader van de Warmste Week. Alle opgenomen patiënten kunnen die dag op de televisie in hun kamer naar een culturele show kijken, gebracht door verschillende zorgverleners en onderzoekers van het Kankercentrum en het Cancer Research Institute Ghent (CRIG). Zij willen in de toekomst een digitaal platform ter beschikking stellen waarmee patiënten een portie cultuur aan bed kunnen bestellen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Communards

Don't Leave Me This Way
10:30

Paul Young

Love of the common people
10:25

Coldplay

Magic
10:22

Chris Rea

I Can Hear Your Heart Beat
10:17

Pink

Cover me in sunshine