Van kinderdroom tot werkelijkheid: Hannelore De Vuyst speelt viool in alle uithoeken van Europa

Fabian Tack
27 februari 2019 - 22:52
Van kinderdroom tot werkelijkheid: Hannelore De Vuyst speelt viool in alle uithoeken van Europa

Van je hobby je job maken. Velen willen het, weinigen is het gegeven. Hannelore De Vuyst reist Europa af met de viool in de hand en maakt daarmee een kinderdroom waar. “Viool is voor mij nooit een bewuste keuze geweest die ik heb gemaakt. Ik heb dat soort van altijd al geweten dat ik dat wou doen, van klein kindje al. Voor mij was het een evidente keuze om de grote stap naar studeren te maken. Het is een wereld waar ik mij echt in thuis voel en dat is altijd al zo geweest. Ik heb daar altijd deel van willen uitmaken. En nu ik er in sta, hou ik er zo van, dat het heel natuurlijk overkomt. Ook al sta je met bekende mensen op een podium.”

Als jonge meid zette Hannelore de eerste stapjes in de muziekwereld in de muziekacademie van Wetteren en voelde zich daar als een vis in het water. De stap naar verder studeren was voor haar dan ook een logisch gevolg. Na het KASK in Gent en de Franz Liszt Muziekacademie in Budapest, studeert Hannelore nu bijna af van het conservatorium van Amsterdam. “Een masterstudie viool is een heel vrije studie. Dat is niet te vergelijken met een gewone masterstudie waarbij je elke dag in de aula zit. Ik ben nu al elke dag aan het doen wat ik volgend jaar ga doen, maar dat zal zijn zonder dat een instituut daarbij komt kijken.”

Spannend

Zelfs als studente heeft Hannelore al heel wat prestigieuze projecten op touw. Zo reist ze elk jaar met het Gustav Mahler Jugendorchester Europa af, speelt ze regelmatig mee in de Nieuwe Philharmonie van Utrecht, geeft ze regelmatig concerten met een strijkkwartet en tovert ze de mooiste klanken uit haar viool in theaterproducties van Angela Schijf. Af en toe zakt Hannelore nog eens af naar haar thuislandje. “Ik kom om de zoveel maanden nog eens naar huis. Deze keer ben ik naar huis gekomen voor mijn concert in de Nova, en de vorige keer was voor de verkiezingen. CC Nova is altijd een beetje thuiskomen, maar dat maakt het eigenlijk ultraspannend. Dan ga ik voor mensen spelen die ik al een tijdje niet meer gezien heb. Dus dat verhoogt de druk wel een beetje. We hebben ook heel weinig repetitie met het orkest, het is gewoon direct doen. Maar ik vind het wel heel leuk om terug te komen daarvoor.”
De volgende keer dat Hannelore in België is, komt snel dichterbij. “Op 22 maart 2019 kom ik in Massemen spelen, samen met Gerd De Wilde en Debby De Smet.”

Toekomst

Echte plannen voor de toekomst heeft Hannelore bewust nog niet gemaakt. “Ik heb nog geen echte professionele audities gedaan omdat ik nog aan het studeren ben. Ik ben best al druk bezig met allerlei projecten waar ik ineens voor gecontacteerd wordt. En ik hoop dat ik dat een beetje kan uitbreiden. Het is een heel onvoorspelbare manier van leven, wat het wel spannend maakt. Maar ik heb nog niet echt een orkest voor ogen. Het is zo moeilijk om plannen te maken. Ik zie het rondom mij dat er mensen zijn die zich daar zo op vastpinnen en jarenlang proberen voor die ene plek, waar dan 300 kandidaten op afkomen. Op den duur raken die in een soort dipje. Ik wil breder denken en blij zijn met alles wat op mijn pad komt.”

Concurrentie

Hoewel de wereld van de klassieke muziek voor de buitenstaander zeer klein lijkt, loeren er voor elke job veel kapers op de kust. De muziekwereld kan behoorlijk hard zijn. “Als je er in zit, is de concurrentie zo groot en zijn er te veel mensen voor dezelfde job aan het knokken zijn. Dat maakt het heel lastig. Zeker de afgelopen jaren is iedereen heel goed geworden. En violisten zijn niet de makkelijkste soort mensen. Het is een beetje te vergelijken met zangers of zo. Het zijn nogal vaak diva’s. Maar overal zijn er leuke mensen. Connecties maken is eigenlijk het belangrijkste, en gewoon zorgen dat alles wat je doet heel erg goed is. Daardoor word je voor andere dingen gevraagd.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

06:34
cover of SECRET GARDEN with Nocturne

SECRET GARDEN

Nocturne
06:32
cover of FAMKE LOUISE with In Het Donker

FAMKE LOUISE

In Het Donker
06:28
cover of BELTERS ONLY X SONNY FODERA X JAZZY with Life Lesson

BELTERS ONLY X SONNY FODERA X JAZZY

Life Lesson
06:25
cover of CHRIS FEELDING with Wanna Know

CHRIS FEELDING

Wanna Know
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.