Van vriendengroep tot Young Foxes:”Begonnen met klassieke auditie en nu een rockgroep geworden”

Fabian Tack
18 juni 2018 - 21:52
Van vriendengroep tot Young Foxes:”Begonnen met klassieke auditie en nu een rockgroep geworden”

Een opeenvolging van muzieknoten en een tekst. Meer heb je niet nodig om mensen tot in het diepste van hun ziel te raken. Dat ondervinden de Young Foxes uit Wetteren ook. De vriendengroep van Bruno, Pieter, Tom, Alexander en Gerald ontdekten iets meer dan een jaar geleden dat ze hun liefde voor muziek ook met elkaar delen: “Samen liedjes maken waarin we ons kunnen uitdrukken, dat is de reden waarom we samen spelen.”

Ze kennen elkaar al van bij de lagere school. De muziekkriebels kwamen pas later. “Voor Gerald zijn laatste jaar muziekschool, moest hij een klassieke auditie doen voor zijn gitaarexamen. Tom en ik (Bruno) speelden samen met hem op die auditie. Alexander en Pieter zijn komen kijken en dan erna, heeft Alexander direct beslist om een bas te kopen en dan zo zijn we meer en meer samen beginnen spelen en zo is het begonnen. Daarna hebben we besloten om er mee door te zetten. Zonder de vriendengroep, was de muziekgroep er niet geweest waarschijnlijk.

Inspiratie

Iedere artiest heeft een inspiratiebron nodig. Zo kent de naam van de groep zijn oorsprong bij vroegere meesters van het vak. “Voor die auditie moesten we een naam hebben om op het briefje te zetten voor de poster. We stonden voor Tom zijn deur en waren aan het denken wat voor naam kunnen we ondertussen kiezen, iets wat cool klinkt. We hadden op de zolder van waar we repeteren naar AC/DC geluisterd. En vandaar Angus Young, Young, en naar wat Jimmy Hendrickx, Foxy Lady en zo hebben we gewoon wat woorden samen gegooid en eigenlijk niet meer veranderd.” De muze voor de liedjes komt echter uit de groep zelf. “Er zijn twee manieren waarop een tekst tot stand komt. Ofwel heeft Tom al de muziek wat gemaakt, en hebben Alexander en Gerald ook al stukken bij gezet, en Pieter heeft dan ook al baslijn. En dan krijg je de inspiratie van het nummer zelf, van hoe het voelt. Is het en triestig nummer, is het een neig actief nummer? En dan denk je aan iets en dan schrijf je daar iets over. Ofwel ben je zonder muziek geïnspireerd door een bepaald onderwerp en dan schrijf je daar iets over en kan je dat later op muziek zetten. Maar dat kan gebeuren door de kleinste dingen die u een idee geven. Soms duurt dat lang, soms gaat dat direct.”

Eigen muziek

De Young Foxes hebben hun eigen repertoire. “We brengen vooral eigen muziek. Het is ook de reden waarom we samen spelen, eigen liedjes maken waarin we ons kunnen uitdrukken. Af en toe spelen we wel een cover. Elke set spelen we wel een, gewoon omdat dat een keer wijs is. Maar de prioriteit is wel echt zelf muziek maken in de brede stijl van genre rock. Dat gaat soms een harder, maar ook zachte liedjes zitten er bij. We proberen dat zo veel mogelijk verschillende stijlen af te wisselen.”

Zolder

Ondanks het gebrek aan repetitieruimtes in Wetteren en het feit dat ze nog allemaal studeren, vinden de bendeleden toch tijd om samen te repeteren. “We hebben ons eigen repetitiekot, de goed geïsoleerde zolder bij Tom thuis. Daar kunnen we altijd in, want het is altijd open. Alleen in de zomer is het soms wat ambetant. Als het echt goed weer is geweest, loopt het zweet na een kwartier van je lijf. Maar het is fijn dat we een ruimte hebben. Zo is het is vooral moeilijk om repetities in te plannen, omdat de ene dan veel les heeft, en dan de andere een andere dag, maar meestal lukt het wel om ’s avonds of in het weekend samen te komen.”

AccentSies

Wie kennis wil maken met de Young Foxes, krijgt de mogelijkheid op 21 juli 2018. Dan komen ze het podium van de gratis AccentSies onveilig maken. “Jullie kunnen een feestset verwachten van Young Foxes. Waarschijnlijk spelen we onze eigen liedjes, maar een of twee verrassende covers kunnen ook opduiken. Gewoon afkomen voor de sfeer en goeie muziek dus!”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren.

Laatst gespeeld op Accent

14:34
cover of RAVEN MAIZE & DAVE LEE with The Real Life (Radio Edit)

RAVEN MAIZE & DAVE LEE

The Real Life (Radio Edit)
14:31
cover of METEJOOR with Groot

METEJOOR

Groot
14:27
cover of P!NK with Sober

P!NK

Sober
14:23
cover of ARMIN VAN BUUREN & GRYFFIN with What Took You So Long

ARMIN VAN BUUREN & GRYFFIN

What Took You So Long
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.