Vanaf vandaag boetes in de Lage Emissiezone

Johan Van Bever
1 februari 2020 - 14:23
Vanaf vandaag boetes in de Lage Emissiezone

Tijdens de eerste maand van de Gentse lage-emissiezone (LEZ) hebben de 6 slimme camera’s dagelijks gemiddeld 584 unieke voertuigen geregistreerd die in overtreding waren met de LEZ.

Op een totaal van 133.677 geregistreerde voertuigen met Belgische nummerplaat voldeed 95,4% aan de toelatingsvoorwaarden. Vanaf vandaag 1 februari riskeren overtreders 150 euro boete.

Van de Belgische voertuigen die tussen 1 en 24 januari de zone binnenreden, voldeed 4.6% niet aan de normen. Concreet gaat het dan om de oude wagens die helemaal niet meer toegelaten zijn, samen met de dieselwagens met een euronorm 4 waarvoor geen toelating betaald werd.

Belgen die niet in regel waren, kregen de eerste maand eenmalig een waarschuwingsbrief in de bus. Tussen 1 en 24 januari gingen er 6.125 brieven de deur uit.

Andere verhoudingen gelden voor buitenlandse voertuigen. 56% van het totale aantal overtredingen tussen 1 en 24 januari staat op naam van een buitenlandse nummerplaat. Het gaat vooral om Nederlanders, gevolgd door Fransen en Duitsers. In die categorie zitten ook wel heel wat propere wagens, want buitenlandse voertuigen moeten – vervuilend of niet – altijd aangemeld worden. Doen ze dat niet, dan worden die wagens niet herkend en zijn de eigenaars in overtreding. Gezien het grote aantal buitenlandse overtredingen wordt er de komende maanden extra ingezet op communicatiemiddelen om buitenlandse bezoekers zo goed mogelijk te informeren.

Laatst gespeeld op Accent

08:30
cover of BECKY HILL with Outside Of Love

BECKY HILL

Outside Of Love
08:27
cover of GOOD SHAPE with Sunlight

GOOD SHAPE

Sunlight
08:24
cover of ANTOON with Doe Maar

ANTOON

Doe Maar
08:20
cover of LIONEL RICHIE with All Night Long

LIONEL RICHIE

All Night Long
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.