Vanaf vandaag boetes in de Lage Emissiezone

1 februari 2020 - 14:23 | auteur: Johan Van Bever

Tijdens de eerste maand van de Gentse lage-emissiezone (LEZ) hebben de 6 slimme camera’s dagelijks gemiddeld 584 unieke voertuigen geregistreerd die in overtreding waren met de LEZ.

Op een totaal van 133.677 geregistreerde voertuigen met Belgische nummerplaat voldeed 95,4% aan de toelatingsvoorwaarden. Vanaf vandaag 1 februari riskeren overtreders 150 euro boete.

Van de Belgische voertuigen die tussen 1 en 24 januari de zone binnenreden, voldeed 4.6% niet aan de normen. Concreet gaat het dan om de oude wagens die helemaal niet meer toegelaten zijn, samen met de dieselwagens met een euronorm 4 waarvoor geen toelating betaald werd.

Belgen die niet in regel waren, kregen de eerste maand eenmalig een waarschuwingsbrief in de bus. Tussen 1 en 24 januari gingen er 6.125 brieven de deur uit.

Andere verhoudingen gelden voor buitenlandse voertuigen. 56% van het totale aantal overtredingen tussen 1 en 24 januari staat op naam van een buitenlandse nummerplaat. Het gaat vooral om Nederlanders, gevolgd door Fransen en Duitsers. In die categorie zitten ook wel heel wat propere wagens, want buitenlandse voertuigen moeten – vervuilend of niet – altijd aangemeld worden. Doen ze dat niet, dan worden die wagens niet herkend en zijn de eigenaars in overtreding. Gezien het grote aantal buitenlandse overtredingen wordt er de komende maanden extra ingezet op communicatiemiddelen om buitenlandse bezoekers zo goed mogelijk te informeren.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

MEDUZA, DERMOT KENNEDY

Paradise
19:13

MILOW

How Love Works
19:10

DOUBLE VISION

Knockin
19:07

BRUNO MARS, ANDERSON .PAAK, SILK SONIC

Smokin Out The Window
19:04

ERIK GOOSSENS

Ooit Genoeg
Bekijk meer platen