Veel gemeenschappelijke ruimtes in nooddorp

Johan Van Bever
1 september 2023 - 9:21
Veel gemeenschappelijke ruimtes in nooddorp

Vandaag wonen zo’n 140 Oekraïense vluchtelingen in het nooddorp in Oostakker. Zij beschikken daar over heel wat gemeenschappelijke ruimtes, met aandacht voor educatie en ontspanning. Zo is er onder meer een picknickzone met barbecue, een game- en leeshoek, een ruimte voor huiswerkbegeleiding en digitale ondersteuning.

Sinds mei verhuisden een 140-tal Oekraïense vluchtelingen naar de eerste 50 woonunits in het nooddorp in Oostakker. Het gaat vooral over gezinnen met kinderen en alleenstaanden. Ondertussen zijn alle gemeenschappelijke polyvalente binnen- en buitenruimtes in gebruik. Daarbij werd veel aandacht besteed aan het welzijn van de kinderen met een buitenspeelplein, een ontspanningsruimte met kindvriendelijke hoekjes en een game- en leeshoek. Om sociale activiteiten te bevorderen in het dorp werd ook een picknickzone met barbecues ingericht.

Daarnaast zijn er educatieve ruimtes voorzien. De vzw Blenders maakt er de bewoners via een Digidak-punt wegwijs in de digitale wereld en organiseert er vorming rond digitale thema’s. Er zijn lokalen waar de kinderen begeleid kunnen worden voor hun huiswerk, er is de mogelijkheid om thuisonderwijs te organiseren of een nieuwe OKAN-klas op te richten. Ook Amal, VDAB of andere diensten kunnen hier workshops, infomomenten of lessen organiseren.

In de gemeenschappelijke ruimtes werken verschillende stadsdiensten, exploitanten, vzw’s en vrijwilligers samen om de bewoners te ondersteunen. Ze kunnen er bijvoorbeeld een gesprek hebben met hun maatschappelijk werker. Consulenten van de Stad zorgen dan weer voor een aangenaam samenleven in het nooddorp en samen met de wijkregisseur zetten ze een verbindende werking op met de ruimere buurt. Zo kwamen in augustus al heel wat Oostakkerse jeugd- en sportverenigingen langs om hun werking toe te lichten en in de komende weken volgt een kennismakingsmoment met de omwonenden.

Alles wordt voorzien om de ruimtes op de benedenverdieping toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en voor de dove Oekraïense mensen die in het nooddorp wonen.

Vanaf september zullen de voorbereidende werken van de tweede fase starten, om zo in het najaar 150 extra units te kunnen plaatsen voor 400 personen.

Laatst gespeeld op Accent

15:33
cover of JAMES BROWN with Living In America

JAMES BROWN

Living In America
15:31
cover of KRIS KROSS AMSTERDAM, DONNIE, TINO MARTIN FEAT. ANDRÉ HAZES with Zomer In M

KRIS KROSS AMSTERDAM, DONNIE, TINO MARTIN FEAT. ANDRÉ HAZES

Zomer In M'n Bol
15:27
cover of WHITE WIDOW with Leaving

WHITE WIDOW

Leaving
15:24
cover of KYGO & AVA MAX with Whatever

KYGO & AVA MAX

Whatever
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.