Vervanging van windturbines in Wondelgem

10 juni 2021 - 12:17 | auteur: Johan Van Bever

Deze week verdwijnen de vertrouwde windmolens van ENGIE langs de Industrieweg in Wondelgem. Ze moeten plaats maken voor de bouw van twee nieuwe, grotere en efficiƫntere modellen, die meer dan drie keer zoveel elektriciteit zullen produceren. De energie van de nieuwe turbines zal rechtstreeks naar de lokale bedrijven gaan. De oorspronkelijke windmolens krijgen een nieuw leven in Oost-Europa.

GWoensdagnamiddag startte de ontmanteling van de eerste van de twee windmolens die al sinds 2003 een vertrouwd deel zijn van de Wondelgemse skyline. Een 78 meter hoge mobiele kraan takelde eerst de wieken van 7 ton en de hub van 20 ton naar beneden, gevolgd door de 71 ton zware gondel en de onderdelen van de stalen torenmast. Op vrijdag is de tweede windmolen aan de beurt. De teams ter plaatse zullen dag en nacht doorwerken om de klus te klaren tegen eind deze week.

De nieuwe eigenaar Business in Wind, een Nederlands bedrijf actief in de circulaire economie, zal alle onderdelen per vrachtwagen afvoeren en zal de ontmantelde windmolens, na grondig nazicht, een nieuw leven geven in Oost-Europa.

In de lente van 2022 zullen op dezelfde locaties twee gloednieuwe windturbines verrijzen. Met hun 69 meter lange wieken en hun 180 meter tot de top van de wiek zullen die een stuk groter zijn dan de oorspronkelijke exemplaren en ook meer dan drie keer zoveel elektriciteit produceren. Naar schatting zullen ze per jaar ongeveer 18 700 megawattuur aan energie opwekken, wat ruwweg overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 5350 gezinnen. Daarmee zijn ze goed voor een jaarlijkse besparing van 8600 ton CO2.

De geproduceerde elektriciteit gaat rechtstreeks naar de lokale bedrijven, die zo kunnen genieten van groene, lokaal geproduceerde energie. Eventuele overschotten worden geĆÆnjecteerd in het hoogspanningsnet om bij te dragen tot het algemene elektriciteitsaanbod op het net.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

SAM RYDER

Space Man
18:18

BRANDY & MONICA

The Boy Is Mine
18:14

ENRIQUE IGLESIAS

Bailamos
18:12

OLIVER HELDENS & NILE RODGERS

I Was Made For Lovin You
18:04

ACCENT NIEUWS
Bekijk meer platen