Vervanging van windturbines in Wondelgem

Johan Van Bever
10 juni 2021 - 12:17
Vervanging van windturbines in Wondelgem

Deze week verdwijnen de vertrouwde windmolens van ENGIE langs de Industrieweg in Wondelgem. Ze moeten plaats maken voor de bouw van twee nieuwe, grotere en efficiëntere modellen, die meer dan drie keer zoveel elektriciteit zullen produceren. De energie van de nieuwe turbines zal rechtstreeks naar de lokale bedrijven gaan. De oorspronkelijke windmolens krijgen een nieuw leven in Oost-Europa.

GWoensdagnamiddag startte de ontmanteling van de eerste van de twee windmolens die al sinds 2003 een vertrouwd deel zijn van de Wondelgemse skyline. Een 78 meter hoge mobiele kraan takelde eerst de wieken van 7 ton en de hub van 20 ton naar beneden, gevolgd door de 71 ton zware gondel en de onderdelen van de stalen torenmast. Op vrijdag is de tweede windmolen aan de beurt. De teams ter plaatse zullen dag en nacht doorwerken om de klus te klaren tegen eind deze week.

De nieuwe eigenaar Business in Wind, een Nederlands bedrijf actief in de circulaire economie, zal alle onderdelen per vrachtwagen afvoeren en zal de ontmantelde windmolens, na grondig nazicht, een nieuw leven geven in Oost-Europa.

In de lente van 2022 zullen op dezelfde locaties twee gloednieuwe windturbines verrijzen. Met hun 69 meter lange wieken en hun 180 meter tot de top van de wiek zullen die een stuk groter zijn dan de oorspronkelijke exemplaren en ook meer dan drie keer zoveel elektriciteit produceren. Naar schatting zullen ze per jaar ongeveer 18 700 megawattuur aan energie opwekken, wat ruwweg overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 5350 gezinnen. Daarmee zijn ze goed voor een jaarlijkse besparing van 8600 ton CO2.

De geproduceerde elektriciteit gaat rechtstreeks naar de lokale bedrijven, die zo kunnen genieten van groene, lokaal geproduceerde energie. Eventuele overschotten worden geïnjecteerd in het hoogspanningsnet om bij te dragen tot het algemene elektriciteitsaanbod op het net.

Laatst gespeeld op Accent

01:16
cover of JEAN ELAN FT. COSMO KLEIN with Feel Alive

JEAN ELAN FT. COSMO KLEIN

Feel Alive
01:12
cover of TONEKING with Pneu

TONEKING

Pneu
01:06
cover of NETICS with R3D

NETICS

R3D
01:02
cover of TONE SELECTOR with Russian Roulette

TONE SELECTOR

Russian Roulette
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.