Vito Mory is verkozen tot Meilleur Jeune Chef Rôtisseur: “Blijkbaar viel mijn totaalpakketje in de smaak bij de jury”

Fabian Tack
7 april 2019 - 14:13
Vito Mory is verkozen tot Meilleur Jeune Chef Rôtisseur: “Blijkbaar viel mijn totaalpakketje in de smaak bij de jury”

Vito Mory, chefkok van Bar & Bistro Raposa in Melle, mag eind 2019 naar Canada om mee te doen aan een internationale gastronomische wedstrijd. Onlangs werd hij bij de selectierondes hier in België uitgeroepen tot Meilleur Jeune Chef Rôtisseur. “Ik zal zeker proberen het goud te halen.”

“Het was dus eigenlijk een wedstrijd waarbij koks tussen de 18 en 26 jaar zich konden inschrijven, wat ik dus ook gedaan hebben. We werden dan allemaal gecoacht en getraind om ons voor te bereiden op het echte werk in Canada. Op het einde van de selectieronde hier in België bleek dus dat ik gewonnen had. Het was allemaal in het Frans en mijn Frans is niet zo geweldig, dus mijn vriendin was het mij komen vertellen. Ik was wel overdonderd, want ik was zonder verwachtingen naar daar gegaan en had niet gedacht te winnen. Blijkbaar kwam het door mijn werkwijze, het kalm blijven onder druk, mijn hygiëne, … Het totaalpakketje viel in de smaak”, lacht Vito.

Bij de opdrachten moesten de chefs vooral hun inspiratie laten spelen. “Zonder enige voorbereiding kregen we een aantal ingrediënten waarmee we konden werken. Dan moet je even nadenken wat je wil maken en welke ingrediënten je daarvoor moet gebruiken, dan pas kan je beginnen met het koken.”

Vito slaagde erin een formidabel menu op te stellen. Als voorgerecht kreeg de jury een gebakken pladijs voorgeschoteld, met onderaan een jus van gerookte aardpeer en daarbij een crème van pastinaak en enkele gemarineerde enoki’s, versierd met een zeekoolbloempje. Het hoofdgerecht bestond uit gebakken lamskroon met een crème van bloemkool en knolselder, couscous met gebakken bloemkool, een jus van madeira en afgewerkt met groene asperges. “Bij Raposa kan je ook lamskroon komen eten, maar je zult hier meer de klassieke bourgondische keuken vinden met enkele Franse invloeden bij verwerkt.”

Vito heeft zelf ook ambities om een eigen zaak te beginnen, maar het zal nog niet voor meteen zijn. “Ik zie dat wel zitten, maar geen idee wanneer of hoe dat zou gebeuren.”

Op 20 september is de wedstrijd in Canada.

Herbeluister hier het volledige interview:

Tekst: Maarten Bockstaele

Laatst gespeeld op Accent

11:52
cover of JUSTIN TIMBERLAKE with Cry Me A River

JUSTIN TIMBERLAKE

Cry Me A River
11:49
cover of Georgia Ku with A Little More Lost

Georgia Ku

A Little More Lost
11:46
cover of MILK INC., SILVY with I Don

MILK INC., SILVY

I Don't Care
11:40
cover of PET SHOP BOYS, DUSTY SPRINGFIELD with What Have I Done To Deserve This?

PET SHOP BOYS, DUSTY SPRINGFIELD

What Have I Done To Deserve This?
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.