Vlaamse boeren lijden onder corona-crisis

Johan Van Bever
31 mei 2020 - 9:22
Vlaamse boeren lijden onder corona-crisis

De corona-crisis heeft de Vlaamse boeren geen deugd gedaan. De meerderheid van de boeren krijgt een financiële knauw door de coronacrisis. Een ILVO-enquête wijst op een dalende investeringsbereidheid, lagere inkomsten, een somberder toekomstbeeld en meer mentale druk.

Qua productie is het landbouwsysteem overeind gebleven. Behoudens enkele problemen met het vinden van voldoende seizoenpersoneel is de aanvoer van landbouwproducten op peil gehouden en bleven de winkelrekken gevuld. Ondanks dat blijken de landbouwers op economisch vlak substantiële verliezen te lijden.

Ruim 70% van de ondervraagde landbouwers geeft aan een lagere prijs te ontvangen voor hun verkochte landbouwproducten. Tegelijk zegt ongeveer de helft van de groep méér te moeten betalen voor grondstoffen zoals zaaigoed, veevoer of medicijnen. Bijna 40% krijgt minder hoeveelheid product verkocht.

Drie kwart is pessimistisch over de nabije toekomst en vreest een negatief cijfer binnen dit en een jaar. Investeringsplannen worden voorlopig opgeborgen. De boeren halen de broekriem aan en teren in op reserves. Bij velen verzwakt de mentale weerbaarheid en stijgt de stress.

Laatst gespeeld op Accent

01:26
cover of ABOVE & BEYOND with Thing Called Love

ABOVE & BEYOND

Thing Called Love
01:21
cover of 8KAYS, BRAEV with Basic

8KAYS, BRAEV

Basic
01:18
cover of SAXO with Les Bruits de la Forêt

SAXO

Les Bruits de la Forêt
01:15
cover of DA RICK with Rumble

DA RICK

Rumble
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.