Vlaanderen investert in de Restauratiewerken aan het Burgerlijk Godshuis in Nazareth en Villa Julia in Sint-Martens-Latem.
Het Burgerlijk Godshuis in Nazareth wordt al een tijdje gefaseerd gerestaureerd. Men start nu met het vervangen van het buitenschrijnwerk van ramen en deuren naar historisch model. De ramen krijgen dubbel glas om het monument energiezuiniger te maken. Voor de restauratiewerken is een premie van 74.985,81 euro toegekend.
Het Burgerlijk Godshuis in Nazareth dateert van 1878. Het pand wordt vandaag gebruikt als oorlogsmuseum en er zijn archieven in ondergebracht. Ook in de toekomst blijft het die rol spelen en zal het monument gebruikt worden voor alle erfgoed en heemkunde gerelateerde zaken in de gemeente.
Het dak van Villa Julia in Sint-Martens-Latem (foto) wordt gerestaureerd en ook het buitenschrijnwerk wordt opgeknapt. Dat onderhoud is nodig om de erfgoedwaarden van het monument te bewaren. Na de restauratie van de buitenkant volgt de restauratie van het interieur. Achteraan zal de villa verbonden worden met een nieuwe gemeenschapszaal die gebruikt kan worden voor culturele activiteiten zoals concerten en lezingen. Voor de restauratiewerken is een premie van 150.000 euro toegekend.
Villa Julia is de voormalige woon- en werkplaats van kunstenaar Xavier De Cock, die samen met Emile Claus aan de oorsprong ligt van de Leieschilderkunst en de latere Latemse kunstenaarskolonie. Van 1954 tot 1977 deed het gebouw dienst als gemeentehuis van Deurle en als gemeentelijke bibliotheek. Het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem zorgt nu voor een herbestemming als cultuurhuis.