Vlaamse Waterweg onteigent De Ham

3 mei 2020 - 10:17 | auteur: Johan Van Bever

De Vlaamse Waterweg koopt het natuurgebied De Ham van de gemeente. Het is eigenlijk een minnelijke onteigening. De Vlaamse waterweg wil in Bastenakkers en De Ham een gecontroleerd getijdegebied van maken.

In het gecontroleerd overstromingsgebied zit vooral De Ham en ook enkele percelen in Bastenakkers en Dompelhoek. De Ham is het gebied tussen de Schelde en het Scheppersinstituut en de bedrijvenzone Stookte, meer bepaald de vestiging van Ajinomoto, in de volksmond het Poerkot genoemd. De Ham ontstond toen de Schelde werd recht getrokken. De gemeente Wetteren ontvangt voor deze onteigening een vergoeding van 436.580 euro. Het gaat in totaal om 2,11 hectare oppervlakte.

De Ham een krijgt toekomst als uniek en toegankelijk Scheldenatuurgebied, met zeldzame zoetwaterslikken en -schorren. Het jaagpad op de noordelijke ringdijk biedt scholieren, omwonenden en recreanten een wijds gezicht op de rivier. Op de buitenkant van de ringdijk is er plaats voor bomen, de heuvel binnen het gebied wordt omgetoverd tot speelbos op een soort schiereiland. Een vlonderpad dat boven de grond en het water zweeft, verbindt de dijken met het speelbos. Een brede, drogere strook schorren voorkomt dat knijten de nabijgelegen school, woningen en bedrijven bereiken. Deze plannen kaderen in de Sigmawerken om overstromingen te verhinderen. Het volledige projectgebied beslaat 23 hectare op het grondgebied van Wetteren en Destelbergen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

MARSHMELLO, BASTILLE

Happier
19:42

AVA MAX

My Head & My Heart
19:38

DRAKE

Massive
19:35

SAINT JHN

Roses (Imanbek Remix)
19:32

DANZEL

Time Machines
Bekijk meer platen