Vrank en Vrij stelt nieuw stuk ‘De Van Vlaenderenstraat’ voor en uit ongenoegen over Wetters beleid voor theaterverenigingen

Fabian Tack
2 december 2019 - 9:10
Vrank en Vrij stelt nieuw stuk ‘De Van Vlaenderenstraat’ voor en uit ongenoegen over Wetters beleid voor theaterverenigingen

De Wetterse toneelvereniging Vrank en Vrij hoeven we met een geschiedenis van 70 jaar Wetters theater niet meer voor te stellen. Het nieuwe stuk ‘De Van Vlaenderenstraat’ geschreven door Eddy De Moor, het alterego van regisseur Tom Schockaert gaat komende vrijdag in première maar deze keer nièt in Wetteren, wel in Gent. Voorzitter Geertrui Van Renterghem en Tom Schockaert kwamen het stuk voorstellen en stonden stil bij de huisvestingsproblemen voor Wetterse theaterverenigingen.  “De tijd van te spelen in CC De Poort is voorbij, je moet dan als artiest in de pompbak pissen omdat er achter scène geen sanitair aanwezig is, zo kan je toch niet werken?” 

Eddy De Moor schreef eerder de succesvolle monoloog ‘Nora’ en waagt zich nu aan de ‘De Van Vlaenderenstraat’, een stuk waar moeilijk een genre op te kleven is. “Het leunt aan tegen een tragikomedie en ligt totaal niet in de lijn van Nora.” Het verhaal speelt zich af in een oude Vlaamse cité: “De Van Vlaenderenstraat vormt samen met de waalhoek een cité. Kurt en Geert wonen er van sinds ze er geboren zijn en Kurt werpt zich op als dictator van de cité, hij heeft zo zijn eigen regels en legt die ook op aan de mensen die er wonen. Hij heeft nogal vreemde ideeën over hoe de maatschappij er moet uitzien en kan niet tegen verandering. De twee vrouwen van de hoofdpersonages willen niet langer in de cité wonen en de wijk wordt bedreigd door de komst van een nieuw shoppingcenter.  Op een bepaald moment komt er bovendien een allochtoon wonen in de cité, en dan is het hek helemaal van de dam. Maar het stuk is zeker niet moraliserend. Sommigen zullen de uitspraken van Kurt walgelijk vinden, anderen zullen erom lachen.”

Weg uit Wetteren

Afgelopen zomer doken er affiches van Vrank en Vrij op in het straatbeeld: Weg uit Wetteren. De toneelvereniging besliste na zeventig jaar om te verhuizen van de Sint-Theresia school in Overbeke naar Gent “We waren er al een tijdje over uit dat we daar nog weinig mogelijkheden hadden. We hebben daar altijd een goede samenwerking gehad maar het is en blijft een turnzaal. En de dag van vandaag zijn mensen veel gewoon geworden, theater is veel veranderd en het publiek/ acteurs hebben andere noden. Dat zorgt ervoor dat de turnzaal in Overbeke te beperkt is geworden.”

Intern reglement

Noodgedwongen ging Vrank en Vrij op zoek naar andere oplossingen. “We hadden dan initieel het idee om in CC Nova te spelen. Als theaterzaal deugt die ook niet volledig aangezien je de acteurs hun gezicht niet meer ziet als je te hoog zit maar het is wel veel beter dan een turnzaal, daarover bestaat geen twijfel. Wij laten dan ook maar mensen toe tot het midden en dan is het een perfecte theaterzaal.” Vrank en Vrij speelt twee producties per jaar: ” We zouden onze grote productie kunnen laten doorgaan in de Nova, we hebben zo’n productie ook nodig om uit de kosten te geraken. Na gesprekken met de Nova hadden wij ook het idee dat dit zou lukken, tot er in maart een serieuze kink in de kabel kwam. Volgens een zelfopgesteld intern reglement is bepaald dat verenigingen slechts acht opeenvolgende kalenderdagen mogen gebruik maken van de Nova. Dat is een groot probleem want wij spelen twee weekends. Zoniet komen we er financieel niet aan uit en krijgen we onze spelers niet warm om maar één weekend te spelen. Dan gaan we zeventig jaar terug in de tijd.”

Vrank en Vrij heeft wel begrip voor het reglement maar begrijpt niet dat iedere vereniging over dezelfde kam geschoren wordt. “Wij als theatervereniging krijgen dezelfde regels als een fotoclub. Met alle respect maar dat is dus niet hetzelfde. Een voetbalclub heeft een voetbalplein nodig, een tennisclub een tennisveld en een zwemclub heeft een zwembad nodig, een theatervereniging heeft dus ook een theaterzaal met tribune en techniek nodig. Wij hebben daar ook met de schepen van Cultuur Robbe De Wilde (Groen & Co ) over gebabbeld en behalve de belofte van zes maanden geleden dat hij dit reglement met de Nova ging bespreken, hebben wij hierover niks meer vernomen.”

Kerk van Overbeke

Het is dus verre van zeker of we Vrank en Vrij nog ooit in Wetteren aan het werk zullen zien. “We hebben nochtans ook een zeer mooi voorstel rond de Kerk van Overbeke gedaan waar de vier toneelverenigingen uit Wetteren en vijf muziekmaatschappijen zouden kunnen gehuisvest worden. De jaarprogrammatie zouden we dan zelf kunnen verzorgen gedurende 32 weken. En er was niet eens een groot budget voor nodig. De schepen van Cultuur Robbe De Wilde ging dit voorstel eveneens bekijken zes maanden geleden maar liet op de gemeenteraad optekenen dat het niet de bedoeling is dat de kerk van Overbeke een amateur cultureel centrum wordt, wat natuurlijk wel onze bedoeling is. Het lijkt ons de bedoeling dat hij daar iets groter mee wil doen maar dat budget is er misschien (nog) niet. Het budget voor ons voorstel kon morgen op tafel liggen.”

Pompbak pissen

Noodgedwongen verhuisde de toneelvereniging dus naar Gent. Het was niet eenvoudig om een zaal te vinden omdat gemeentes in de buurt allemaal voorrang geven aan de eigen verenigingen.” Vrank en Vrij haalt de gemeente Wichelen als voorbeeld aan.”Dat beleid is schitterend. Elke vereniging mag zes weken gebruik maken van de culturele zaal. Zo zou het in Wetteren ook moeten zijn.” Een zaal vinden met de juiste uitrusting was dus niet evident voor de vereniging. “Mochten we met meer vrijwilligers zijn, zouden we ook een lege doos kunnen inrichten maar die achterban is er momenteel niet. Onze decorploeg is goed genoeg voor die beperkte decors die we maken en laat ons eerlijk zijn: de tijd van spelen in CC De Poort is ook voorbij, je moet dan als artiest in de pompbak pissen omdat er achter scène geen sanitair aanwezig is. Zo kan je niet werken en de akoestiek is er ook verschrikkelijk.”

Steun voor culturele sector

Regisseur, acteur en schrijver Tom Schockaert is op zijn zachtst gezegd kwaad:”Ik zie er misschien niet zo uit maar ik ben echt wel heel kwaad. Bovendien was ik vrijdagavond in de Nova op een voorstelling van Robrecht Vanden Thorenen het is nu een beetje ‘in’ dat elke artiest na de voorstelling het publiek op scène vraagt om steun te betuigen aan de culturele sector. Wat mij dan tegen de borst stoot, is dat onze schepen van Cultuur Robbe De Wilde ook op scène stond. En ja het is een mooie vorm van solidariteit maar ik zou dan toch eerst zorgen dat mijn eigen cultureel beleid op punt staat.”

Nieuwe zaal?

Bovendien is het nog niet zeker waar Vrank en Vrij in april 2020 zal spelen: “Zaal Scala in Gent, waar we momenteel spelen, heeft òòk problemen. De VZW ziet er niet zo rooskleurig uit en er zijn ook strubbelingen met Stad Gent. Dus bij deze doen we ook een oproep: Wie heeft een beschikbare zaal voor ons in april? Voor onze kleine productie mag het nog gerust een blackbox zijn en dan timmeren we wel iets in elkaar maar op lange termijn zoeken we een structurele oplossing.”

Tickets en info

Wie Vrank en Vrij met haar acteurs Hein mandos, Els Arnaut, Thomas De Winter, Ellen Hoebeke, Wim Rasschaert, Eleonora Mandos en Daniel Pala aan het werk wil zien, kan op 6 en 7 december terecht in zaal Scala om 20u en op 8 december om 15u. Op 13 en 14 december eveneens om 20u. Op 7 en 14 december worden er ook bussen ingelegd. Op 7 december vertrekt die vanop de markt, op 14 december aan het station. Er is ook heel veel gratis parkeergelegenheid dus mensen kunnen ook gerust tot aan de zaal rijden.

Meer info en reservatie via de website of via  0475 28 06 45

Laatst gespeeld op Accent

05:19
cover of SIMPLY RED with Fairground

SIMPLY RED

Fairground
05:16
cover of SWITCH DISCO with VACANCY

SWITCH DISCO

VACANCY
05:13
cover of LIZZO with Special (feat. SZA)

LIZZO

Special (feat. SZA)
05:10
cover of LAURENT WERY FEAT. N.J.E. with Work (Body & Booty)

LAURENT WERY FEAT. N.J.E.

Work (Body & Booty)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.