Vuilbakkenplan in gang gezet

Johan Van Bever
20 januari 2024 - 18:30
Vuilbakkenplan in gang gezet


Lokaal Bestuur Wetteren maakte een vuilnisbakkenplan Burgemeester en schepenen huldigden de eerste spiksplinternieuwe vuilnisbak in. Die staat op de grens tussen de kerktuin en de Markt. Alles samen komen er 58 nieuwe vuilnisbakken in het centrum van Wetteren: deels op nieuwe locaties en deels ter vervanging van oude modellen.

Het lokaal bestuur heeft de voorbije jaren de vuilnisbakken in de gemeente geïnventariseerd en deed metingen: wat zit er in de vuilnisbakken en ligt er sluikstort in en rond? Uit de resultaten blijkt dat maar liefst 19% van de vuilnisbakken leeg zijn en dat er in 57% van de metingen sluikstort (huisafval) in zit. In het centrum zijn er minder lege vuilnisbakken (14%) maar ligt het aantal metingen met sluikstort in de vuilnisbakken veel hoger: maar liefst 81%.

Het bestuur maakte de keuze voor een model vuilnisbak dat huisvuil weert. De vuilnisbakken komen waar ze nodig zijn en weggenomen als ze niet nuttig zijn of (enkel) gebruikt worden voor huisvuil. Het lokaal bestuur koos voor een sorteermodel met een aparte inworp voor pmd- en restafval, samen goed voor 120 liter capaciteit in plaats van 60 liter per vuilnisbak. Zo kan er meer afval gerecycleerd worden en gaat er minder afval naar de verbrandingsoven. De kleinere inwerpopening zorgt ervoor dat er geen zakjes met huisvuil in passen. Elke vuilnisbak is ook voorzien van een peukenopvang. Daarmee zijn er in één klap ook voldoende mogelijkheden om je sigarettenpeuk op de juiste manier weg te gooien.

De plaatsing van de vuilnisbakken gebeurt in fases. Eerst waar er nog nodig zijn, volgens de richtlijnen van Mooimakers: op plaatsen waar veel mensen passeren, aan openbare gebouwen, aan concentratie- en doorgangsplaatsen, in de stationsomgeving, op de Markt en in de winkelstraten. Vervolgens worden de bestaande vuilnisbakken vervangen. Als laatste gaan de vuilnisbakken weg waar ze niet thuishoren (zoals woonwijken en parkings), of altijd leeg zijn of vol zitten met sluikstort.

Er komen hondenpoepbuizen op plaatsen waar tellingen aantonen dat er sprake is van extreme overlast.

Laatst gespeeld op Accent

05:59
cover of LINKIN PARK with Friendly Fire

LINKIN PARK

Friendly Fire
05:56
cover of ALICIA CRETI with Going Down

ALICIA CRETI

Going Down
05:53
cover of MENTISSA with Mamma Mia

MENTISSA

Mamma Mia
05:49
cover of MOTIV 8 with Rockin

MOTIV 8

Rockin' for Myself (Radio Edit)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.