Wetteraar maakt eerste langspeelfilm Memento Mori: “Een psychologische horrorfilm over puberangsten en trauma’s”

30 oktober 2018 - 17:47 | auteur: Fabian Tack

Na eerdere passages op het Brussels international Fantastic Filmfestival en het Full Moon – Horror & Fantasy Film Festival in Roemenië, wordt de eerste langspeelfilm van Wetteraar Michaël Vermaercke, Memento Mori officieel voorgesteld op 31 oktober in Studio Skoop. Hij nam zijn co-producer Robin Wettinck mee om te over de première te praten.

Michaël begon tijdens zijn middelbare schooltijd met het maken van films. “Ik ben op mijn zestiende begonnen met vrienden en dan is de passie uit de hand gelopen en heb ik er mijn beroep van kunnen maken.” Na eerdere kortfilms was hij nu toe aan zijn eerste langspeelfilm, Memento Mori. “Het is psychologische horrorfilm waarbij een tienermeisje in coma ligt en we zien haar de traumatische gebeurtenissen van een uit de hand gelopen houseparty verwerken. Langzaam maar zeker komt de kijker te weten wat er gebeurd is.” Een horrorfilm is in Vlaanderen allesbehalve evident vertelt Michaël. “Ik wou geen traditionele Vlaamse film maken en horror is een heel fascinerend genre. Het mag dan niet zo goed in de Belgische markt liggen, er is wel een publiek voor,” aldus Michaël Vermaercke.

Tax Shelter

Dat uitte zich ook in de zoektocht naar sponsoring. “Normaal krijg je geld van het Vlaams Audiovisueel Fonds maar voor horror is dat niet het geval.  We hebben het dus over een andere boeg moeten gooien en zijn op zoek gegaan naar andere inkomsten, zowel financieel als in natura. Vooral op lokaal, zoals Heli, en provinciaal niveau en daarnaast kregen we ook steun van Tax Shelter,” vertelt co-producer Robin Wettinck.

Menselijk brein

Michaël kwam op het idee van Memento Mori nadat hij een artikel gelezen had over het menselijk brein. “Het brein speelt zijn eigen psycholoog in dromen. Dat in combinatie met de typische puberangsten zorgde ervoor dat Memento Mori werd geboren,” vertelt regisseur Michaël Vermaercke

Cast

Memento Mori kan rekenen op een ervaren cast, al was het een heel proces om ze te vinden. “Veel acteurs hebben hun pluimen verdiend in series en films zoals Charlotte De Wulf. Ze speelde eerder al in Café Derby en Professor T. Daarnaast spelen ook Felix Meyer, Aäron Roggeman, Bram Verrecas, Tine Roggeman, Karlien Van Cutsem, Charles De Meester, Maxime De Winne & Jo Decaluwe spelen in de film mee,” legt Michaël Vermaercke uit.

SGW

Het verhaal speelt zich af in Oost-Vlaanderen. “We kozen voor settings in de streek zoals een villa in Sint-Martens Latem, een oud-rusthuis in Laarne dat omgetoverd werd tot ziekenhuis en we filmden ook op het Sint-Gertrudiscollege in Wetteren waar de jongeren in hun laatste jaar zitten,” vertelt co-producer Robin Wettinck.

Première

Op Halloween wordt de film voorgesteld. “De voorstelling gaat door in Studio Skoop. Aangezien deze première zo snel uitverkocht was, laten we de film ook op 2 november zien. Daarvoor zijn wel nog tickets beschikbaar,” leggen Michaël Vermaercke en Robin Wettinck uit.

Herbeluister het interview hieronder:

Meer info en tickets via de facebookpagina

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

WHITNEY HOUSTON

Step By Step
08:12

KATY PERRY

Never Really Over
08:08

DOROTHEE VEGAS & LIKE MAARTE & BELLE PEREZ

Enamorada
08:02

nieuws
07:59

PURPLE DISCO MACHINE, SOPHIE AND THE GIANTS

In The Dark
Bekijk meer platen