Wetteren: ‘Eeuwigdurende graven’ blijven bewaard

9 februari 2021 - 12:39 | auteur: Johan Van Bever

De gemeente Wetteren wil de vroegere ‘eeuwigdurende graven’ bewaren. Het zogenaamde funeraire erfgoed krijgt een inventarisatie en verenigingen of personen kunnen een graf adopteren.

Op 20 juli 1971 werd een wet uitgevaardigd dat alle eeuwigdurende concessie omgezet werden naar 50 jaar. Dat betekent dat al deze concessies dit jaar vervallen. Bij elk ‘eeuwigdurend graf’ werd hiervan nu melding gemaakt met behulp van een bordje. Heel wat van die graven krijgen echter geen bezoek meer van nabestaanden.

De concessionarissen hebben de mogelijkheid tot een gratis herbevestiging van 50 jaar. Om al dat funerair erfgoed te bewaren is het een kwestie van nu of nooit. Nu al die concessies vervallen, dreigen opnieuw vele historische en esthetisch waardevolle graftekens te verdwijnen. De gemeente wil die behouden.

De archiefdienst zal nu samen met vrijwilligers al deze eeuwigdurende grafmonumenten kunsthistorisch beschrijven en per graf een fiche opmaken om tot een lijst te komen van waardevol funerair erfgoed. De bordjes waarop staat dat de concessie vervalt, zijn al aangebracht. Er volgt nu ook nog een brievencampagne met de vraag aan nakomelingen om contact op te nemen met de gemeente.

Wie vragen heeft over dit project kan bellen naar 0471/77.40.58 of mailen naar sabrina.van.helleputte@wetteren.be

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

ED SHEERAN

Sing
00:22

K3

Mango Mango
00:18

THE WEEKND

Save Your Tears
00:16

R3HAB

My Pony
00:12

ALL-4-ONE

I Swear
Bekijk meer platen