Wetterse band ‘The Leslies’ meer dan kitsch en sanseveria’s: “Zorgeloze muziek met tekst over tragedies die zich afspelen achter de Vlaamse fermette”

Fabian Tack
20 november 2017 - 19:18
Wetterse band ‘The Leslies’ meer dan kitsch en sanseveria’s: “Zorgeloze muziek met tekst over tragedies die zich afspelen achter de Vlaamse fermette”

Wetteren blijkt nog steeds een vruchtbare grond voor bands te zijn. Vorig jaar ontsproot zo The Leslies, een muziekproject van Koen De Gussem, Jan Marcoen , Niels François en Jannes Van Hoecke . Die laatste drie brachten ook een bezoekje aan onze studio. “We willen de tristesse van de alledaagsheid oproepen in een surreële setting.” 

Koen, Jan, Niels en Jannes leerden elkaar kennen in de Wetterse muziekscene. Koen speelt bij Delta Crash, Niels bij The Grassroots Movement, Jan bij Lil Dix en Jannes speelde bij  Dorian and the Grays. The Leslies is eerder spontaan ontstaan. “Twee jaar geleden kwamen we samen om te jammen en dan hebben we vorig jaar beslist om regelmatig te repeteren en zo was The Leslies geboren,” legt Jan uit. Nochtans was dat niet de naam die de band eerst droeg. “We hebben lang vastgehouden aan Psyduck. Uiteindelijk bleek die toch niet zo geschikt en zijn we spontaan op The Leslies gekomen,” vertelt Niels. Met The Leslies willen we de tristesse van de alledaagsheid oproepen in een surreële setting. En ja The Leslies klinkt ook vrij kitscherig en fout maar langs de andere kant heeft het iets neutraal.  We zijn benieuwd hoe onze muziek aan onze naam zal gelinkt worden,’ zegt Jan.

Sanseveria

Typerend voor The Leslies is de sanseveria en ook die kwam toevallig. “Het stond per toeval op de achtergrond op de foto die fotograaf Io Cooman van ons nam. Hij gebruikt altijd de omgeving om zijn foto’s te maken en zo is de sanseveria symbool geworden voor onze muziek,’ vertelt Jan

De Wetterse Beach Boys © Io CoomanLicht en donker

De band heeft al drie nummers opgenomen en is volop bezig met nieuwe muziek. “We werken aan een EP en schrijven momenteel nieuwe nummers.  Het ligt nog niet vast wanneer onze EP zal uitkomen want we willen eerst onze sound nog wat verder laten evolueren. Ten opzichte van onze eerste nummers wordt onze muziek wel gelaagder en we durven verder kijken op creatief vlak. We houden ook van een evenwicht tussen licht en donker. Onze muziek klinkt zorgeloos maar de tekst gaat over tragedies die zich afspelen achter de Vlaamse fermettes,”legt Jan uit.

Je-m’en-foutisme

As long as life’s useless, we’ll be here, een quote die de website van The Leslies siert. Een bewuste keuze van Jan. Het leven is zinloos en we moeten zin geven aan het leven. Muziek maken geeft mij zin om te leven. We hebben geen ambities, we willen vooral op tocht gaan. Het is ook een vorm je m’en-foutisme waarmee we de boodschap willen doorgeven dat je het leven niet al te serieus moet nemen.”

Niels, Jannes en Jan bij De Kwetteraars.

 

The Beach Boys

Hun inspiratie halen ze eerder uit het verleden. “We zijn geboeid door de jaren ’60 pop en psychedelica van groepen zoals de Beach boys en Echo & the Bunnymen. Momenteel halen we er vooral muziek uit maar ik tracht ook surrealisme te verwerken in mijn teksten door associatief te schrijven, vertelt Jan. Dat maakt de teksten niet zo makkelijk. Ook niet voor de bandleden. “ik begrijp de teksten meestal niet meteen, als ik ze dan een paar keer lees, snap ik ze wel beter,’ zegt Niels.

Oostbest

The Leslies beleefden al een mooie eerste zomer en mochten eind september ook meedoen met Oostbest. “Het was een fijne ervaring maar we moeten eerlijk zijn, we hadden er meer van verwacht. Je mag maar een paar nummers spelen en we hadden meer tijd nodig om er in te komen. Deze zomer hebben we ook shows gegeven van drie kwartier en dan voel je dat we er echt in komen. Dat is ook leuker want je krijgt het publiek beter mee dan bij wedstrijden want dan is er nog publiek dat speciaal voor andere groepen komt,” vertelt Jannes.”

Wie The Leslies aan het werk wil zien kan naar het optreden gaan kijken op 4 februari in De Kleine Kunst in Gent.

Herbeluister het interview hieronder:

Meer info en muziek via de website of de facebookpagina.

 

Laatst gespeeld op Accent

11:04
cover of MAKSIM with Leef Voor Jou

MAKSIM

Leef Voor Jou
11:00
cover of M.V.P. with Roc Ya Body "Mic Check 1, 2

M.V.P.

Roc Ya Body "Mic Check 1, 2
10:54
cover of BRITNEY SPEARS with Womanizer

BRITNEY SPEARS

Womanizer
10:51
cover of A-HA with Take On Me

A-HA

Take On Me
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.