Yoga, meditatie en massage in De Joert: “Plek van verbondenheid met elkaar, de natuur en jezelf”

12 april 2017 - 19:27 | auteur: Fabian Tack

In de Joert Wetteren kan je vanaf deze maand terecht voor yoga, meditatie en vrouwencirkels. Maar wat is een joert precies? Het sprak tot onze verbeelding en dus kwam oprichtster Mieke Broothaerts langs tijdens De Kwetteraars om haar concept uit te leggen: “Wie uit de joert komt, voelt zich als herboren. “

Mieke is een massagetherapeute en yoga-lerares in opleiding. “Dit jaar studeer ik af en ik wou graag yogales geven maar om het beter met mijn gezin en werk te combineren, wou ik het van thuis uit doen. Daarnaast droomde ik ervan om een plek van verbondenheid te creëren en mensen samen te brengen. Zo is het idee gegroeid om een joert in onze wilde tuin te plaatsen.”

Vrouwencirkel

Een joert blijkt al eeuwen te bestaan in Centraal-Azië  “Het is een ronde, traditionele nomadentent uit Mongolië die bestand is tegen warmte koude,” vertelt Mieke. En buiten mag het dan nog zo koud zijn, Mieke zorgt ervoor dat harten zich kunnen verwarmen in de tent. “In De Joert kan je mediteren, vanaf 5 mei of aan yoga doen, vanaf 23 april en je kan ook je steeds laten masseren” Daarnaast biedt De Joert ook nog een vrouwencirkel aan. “Op 15 april is onze eerste vrouwencirkel maar geïnteresseerde mannen zijn ook zeker welkom. We beginnen de avond met een hapje en een drankje en tijdens het cirkelen houden we ons creatief bezig. Daarna is het de bedoeling dat we praten over vrouwelijke thema’s zoals twijfels maar ook talenten.”

Band versterken

Ook kinderen kunnen hun gading vinden in De Joert. “Elke zondagochtend vanaf 23 april houden we om 10u een yoga-les voor (groot)ouders met hun kinderen. Daarbij komt de yoga-filosofie aan bod op een speelse manier en we versterken op die manier de  band tussen de (groot)ouders en kinderen.”

Mieke Broothaerts kwam haar joert voorstellen © Shana Van de Velde

Levenswijze

Yoga is volgens Mieke dan ook meer dan enkel wat fysieke oefeningen. “Yoga is een levenswijze uit India waar de fysieke oefeningen maar een onderdeel van zijn. De ademhaling speelt een belangrijke rol, ook meditatie en hoe leef ik mijn leven op een goede manier,…Het gaat leefregels volgen waardoor je in contact komt met jezelf. En wie twijfelt of het wel iets voor hem of haar is, kan meedoen aan een probeerles.”

Welke activiteit je ook kiest, één ding staat vast volgens Mieke: “Wanneer je uit De Joert komt, voel je je als herboren.”

Als afsluiter van de uitzending had Mieke nog een yoga-oefening voorbereid. Hieronder kan je bekijken hoe de boomhouding in onze studio vorm kreeg:

Herbeluister het interview hieronder:

 

Meer info over de activiteiten via de site en Facebook

Interview en tekst: Shana Van de Velde, foto: De Joert Wetteren

 

 

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

ED SHEERAN

Sing
00:22

K3

Mango Mango
00:18

THE WEEKND

Save Your Tears
00:16

R3HAB

My Pony
00:12

ALL-4-ONE

I Swear
Bekijk meer platen