Zondagmiddag in Wetteren: “Rommelmarkt voor zolderoverschotten”

7 juli 2018 - 0:12 | auteur: Fabian Tack

De zondagse rommelmarkt op de Zeshoek is sinds jaar en dag traditie in Wetteren. Elf jaar geleden nam voorzitster Ira Lina Piscador de fakkel over en stuurde sindsdien de rommelmarkt in een lichtelijk andere richting. En met succes, zo blijkt. “Na een paar jaar moeten we toch toegeven dat de mensen gelukkig dat er op dat moment nog iets leeft in Wetteren.”

De rommelmarkt eist elke zondag van mei tot september haar stek op de Zeshoek op, met uitzondering van Wetteren kermis. In den beginne was die op zondag, heel vroeg in de ochtend. Maar na protest en klachten van buurtoverlast, nam Ira Lina met het bestuur het heft in handen. “Samen met de toenmalig bevoegde schepen hebben we een ander systeem uitgedokterd om de rommelmarkt te laten doorgaan. Vroeger was er weinig systeem. De rommelmarkt was succesvol, maar er was toch sprake van buurtoverlast. Op den duur waren er ook wild geparkeerde wagens, dat bracht lawaai mee, en daar waren een aantal buren niet echt content mee. Daarom is het concept veranderd. In eerste instantie bleef het in de voormiddag, maar er was een systeem van een aantal afgelijnde plaatsen, de wagens mochten ook niet meer bij de standen, er was een reglement. En het eigenlijke veranderen van voormiddag naar de namiddag is er dan zes jaar geleden gekomen. Het lijkt een succesvolle verandering. Na een paar jaar merken we dat de mensen allemaal gelukkig zijn dat het in de namiddag is, en er iets leeft in Wetteren.”

Tweedehands

Op de rommelmarkt is enkel plaats voor tweedehands spullen. “Het is de bedoeling dat er spullen aangeboden worden uit een opgeruimde zolder of garage, waarmee ze dan trekken naar de rommelmarkt op de Zeshoek. Ook de handelaars mogen hun zolder legen en komen verkopen, maar geen spullen uit de zaak. Voeding, drank, bloemen en planten of verkoop van dieren wordt niet toegestaan.”

Inschrijven

De organisatie voorziet plaats voor en zeventigtal standen. Hoewel inschrijven geen verplichting is, wordt het wel warm aanbevolen. “Het vergemakkelijkt de organisatie wel. Dus ik doe toch altijd een oproep om bij voorkeur te reserveren. Er zijn een aantal mensen die getrouw elke week, of toch bijna, komen en een vaste stek krijgen gedurende het rommelmarktseizoen. De prijs voor een stand is heel democratisch, maar niet gratis.”

Nevenactiviteiten

Ondanks de veranderingen, is de rommelmarkt nog steeds een ouderwetse, knusse rommelmarkt. Wel krijgt Ira Lina af en toe eens de vraag voor extra activiteiten. “Ik sta er zeker voor open om ook tijdens de rommelmarkt activiteiten te voorzien, maar het moet organisatorisch ook haalbaar zijn. Er zijn ook verenigingen die mij aangesproken hebben om eens een goed doel in de ‘picture’ te zetten, en eenmalig kan daar zeker op ingegaan worden.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

ALLE FARBEN, KEANU SILVA

Music Sounds Better with You
16:04

ACCENT NIEUWS
16:01

KYGO, DNCE

Dancing Feet
15:57

ADELE

Easy On Me
15:53

CHRIS BROWN, BENNY BENASSI

Beautiful People
Bekijk meer platen