Zonnepanelen op jeugdlokalen

Johan Van Bever
21 maart 2023 - 0:10
Zonnepanelen op jeugdlokalen

‘KnetterGent’, opgericht door enkele jeugdorganisaties met ondersteuning van de Stad Gent, is een gloednieuwe coöperatie die investeert in zonnepanelen op jeugdlokalen. Nog dit voorjaar komen er al zonnepanelen op vijftien jeugdlokalen, zoals op de Circuskerk in Malem. Wie mee wil investeren, is welkom.

Voor veel jeugdverenigingen is een investering in zonnepanelen financieel te hoog gegrepen, terwijl energie wel een hoge kost blijft. Daarom besloten JOC Gentbrugge, vzw Jong, Zeescouts De Wilde Eend en Circusplaneet een energiecoöperatie in het leven te roepen. Met de ondersteuning van de Stad Gent, die onder meer het vooronderzoek voor haar rekening nam, is ‘KnetterGent’ sinds begin dit jaar een feit.

Al vijftien jeugdorganisaties hebben zich intussen aangediend om mee te doen. Een jeugdorganisatie die met KnetterGent in zee gaat, moet niet zelf op zoek naar geld. De coöperatie plaatst de zonnepanelen, de jeugdorganisatie koopt de zonnestroom aan een goedkoop tarief en zonder prijsschommelingen. De overtollige stroom wordt op de privémarkt verkocht. Na twintig jaar wordt de jeugdorganisatie eigenaar van de zonnepanelen. Op woensdag 22 maart is er een infosessie in de Kammerstraat voor geïnteresseerde jeugdorganisaties.

Om de projecten te betalen, steunt KnetterGent op investeerders. Iedereen kan coöperant en dus aandeelhouder worden van KnetterGent vanaf 50 euro. In ruil krijgen coöperanten een stem op de algemene vergadering. De eerste jaren worden nog geen winsten uitgedeeld, maar omdat KnetterGent als nieuwe coöperatie onder de tax shelter valt, kunnen coöperanten wel al genieten van een belastingvoordeel van 45 procent op het geïnvesteerde bedrag.

Laatst gespeeld op Accent

19:57
cover of PERPETUAL MOTION with Keep On Dancin

PERPETUAL MOTION

Keep On Dancin' (Let's Go)
19:54
cover of ANTWERP HOUSE SQUAD with MAKEBA GOES LOVE TONIGHT (DJ Exclusive Bootleg)

ANTWERP HOUSE SQUAD

MAKEBA GOES LOVE TONIGHT (DJ Exclusive Bootleg)
19:51
cover of SIA with Gimme Love

SIA

Gimme Love
19:47
cover of JAM & SPOON, PLAVKA with Find Me (Odyssey To Anyoona)

JAM & SPOON, PLAVKA

Find Me (Odyssey To Anyoona)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.