Zonnepanelen op jeugdlokalen

Johan Van Bever
21 maart 2023 - 0:10
Zonnepanelen op jeugdlokalen

‘KnetterGent’, opgericht door enkele jeugdorganisaties met ondersteuning van de Stad Gent, is een gloednieuwe coöperatie die investeert in zonnepanelen op jeugdlokalen. Nog dit voorjaar komen er al zonnepanelen op vijftien jeugdlokalen, zoals op de Circuskerk in Malem. Wie mee wil investeren, is welkom.

Voor veel jeugdverenigingen is een investering in zonnepanelen financieel te hoog gegrepen, terwijl energie wel een hoge kost blijft. Daarom besloten JOC Gentbrugge, vzw Jong, Zeescouts De Wilde Eend en Circusplaneet een energiecoöperatie in het leven te roepen. Met de ondersteuning van de Stad Gent, die onder meer het vooronderzoek voor haar rekening nam, is ‘KnetterGent’ sinds begin dit jaar een feit.

Al vijftien jeugdorganisaties hebben zich intussen aangediend om mee te doen. Een jeugdorganisatie die met KnetterGent in zee gaat, moet niet zelf op zoek naar geld. De coöperatie plaatst de zonnepanelen, de jeugdorganisatie koopt de zonnestroom aan een goedkoop tarief en zonder prijsschommelingen. De overtollige stroom wordt op de privémarkt verkocht. Na twintig jaar wordt de jeugdorganisatie eigenaar van de zonnepanelen. Op woensdag 22 maart is er een infosessie in de Kammerstraat voor geïnteresseerde jeugdorganisaties.

Om de projecten te betalen, steunt KnetterGent op investeerders. Iedereen kan coöperant en dus aandeelhouder worden van KnetterGent vanaf 50 euro. In ruil krijgen coöperanten een stem op de algemene vergadering. De eerste jaren worden nog geen winsten uitgedeeld, maar omdat KnetterGent als nieuwe coöperatie onder de tax shelter valt, kunnen coöperanten wel al genieten van een belastingvoordeel van 45 procent op het geïnvesteerde bedrag.

Laatst gespeeld op Accent

09:29
cover of GLORIA ESTEFAN with Turn The Beat Around

GLORIA ESTEFAN

Turn The Beat Around
09:26
cover of NELLY, KELLY ROWLAND with Dilemma

NELLY, KELLY ROWLAND

Dilemma
09:22
cover of GURU JOSH with Infinity (1990

GURU JOSH

Infinity (1990's: Time For The Guru)
09:17
cover of FUNKY GREEN DOGS with Fired Up!

FUNKY GREEN DOGS

Fired Up!
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.