Luister Live

Vanaf vandaag boetes in de Lage Emissiezone

1 februari 2020 - 14:23

Tijdens de eerste maand van de Gentse lage-emissiezone (LEZ) hebben de 6 slimme camera’s dagelijks gemiddeld 584 unieke voertuigen geregistreerd die in overtreding waren met de LEZ.

Op een totaal van 133.677 geregistreerde voertuigen met Belgische nummerplaat voldeed 95,4% aan de toelatingsvoorwaarden. Vanaf vandaag 1 februari riskeren overtreders 150 euro boete.

Van de Belgische voertuigen die tussen 1 en 24 januari de zone binnenreden, voldeed 4.6% niet aan de normen. Concreet gaat het dan om de oude wagens die helemaal niet meer toegelaten zijn, samen met de dieselwagens met een euronorm 4 waarvoor geen toelating betaald werd.

Belgen die niet in regel waren, kregen de eerste maand eenmalig een waarschuwingsbrief in de bus. Tussen 1 en 24 januari gingen er 6.125 brieven de deur uit.

Andere verhoudingen gelden voor buitenlandse voertuigen. 56% van het totale aantal overtredingen tussen 1 en 24 januari staat op naam van een buitenlandse nummerplaat. Het gaat vooral om Nederlanders, gevolgd door Fransen en Duitsers. In die categorie zitten ook wel heel wat propere wagens, want buitenlandse voertuigen moeten – vervuilend of niet – altijd aangemeld worden. Doen ze dat niet, dan worden die wagens niet herkend en zijn de eigenaars in overtreding. Gezien het grote aantal buitenlandse overtredingen wordt er de komende maanden extra ingezet op communicatiemiddelen om buitenlandse bezoekers zo goed mogelijk te informeren.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Agnetha Faltskog

Wrap your arms around me
06:50

Europe

The final countdown
06:47

Galantis

Heartbreak anthem
06:43

Funky Green Dogs

Fired Up
06:39

Pretenders

Back on the chain gang