35ste 12-urenloop Gent: “De voorbije 34 edities waren al fantastisch, maar nu gooien we alle remmen los”

Fabian Tack
3 april 2018 - 23:07
35ste 12-urenloop Gent: “De voorbije 34 edities waren al fantastisch, maar nu gooien we alle remmen los”

Dat studenten niet enkel sterke armspieren hebben van al het pintjes hijsen, maar ook echt sportief kunnen zijn, bewijzen ze op een van de grootste Gentse sportactiviteiten van het jaar: de Gentse 12urenloop op 25 april. Hoofdcoördinator Jonas Nuyttens moedigt de sportievelingen aan om hun beste beentje voor te zetten.

Van 9u tot 21u strijden 14 teams van hoofdzakelijk universitaire studentenverenigingen om de felbegeerde beker in een heuse estafetteloop. Door aflossing lopen de deelnemers zo veel mogelijk rondjes van 320m rond het Sint-Pietersplein. Maar een studentikoze activiteit, hoe sportief ook, zou niet studentikoos zijn zonder randanimatie. De deelnemende kringen doen hun best om de keeltjes van de lopers goed te smeren in hun eigen op het plein geïnstalleerde fakbars. Ook een speciale ronde om het uur, houdt er de sfeer in. Wat er speciaal aan is, moet je ter plaatse komen ontdekken, hoewel klassiekers als de Julienronde (de deelnemers moeten dan eerst een julientje – een frietje uit de Gouden Saté ter ere van de oud-eigenaar – op eten alvorens een ronde te lopen) en de schaars geklede mannen/vrouwenronde zeker de revue zullen passeren.  Voor die laatste werd wel aangemaand om een beetje zedig te blijven: “We hebben van de wijkagent wel commentaar gekregen. In de Overpoort loop je ook niet rond in bh en slipje. Bikini daarentegen mag op het strand ook, dus daar kunnen ze nu toch niets op tegen hebben!”

35 jaar

Dit jaar wordt een speciale editie. Het is de 35ste keer dat het event zal doorgaan. Zoals de afgelopen jaren zijn de studenten van de ingenieurswetenschappen (VTK) en van de sportwetenschappen (HILOK) de gedoodverfde winnaars. “Zij lopen snelheden op zo’n rondje waarvan we denken dat zelfs Olympische renners die niet halen. De laatste twee edities werden gewonnen door het HILOK, dus we verwachten dat het VTK voor deze lustrumeditie alles op alles zal zetten om die beker nu toch terug zelf binnen te halen. Studenten bio-ingenieur (VLK), geneeskunde (VGK) en economie (VEK) maken zich alle drie sterk om de derde plaats in de wacht te slepen. Maar we kijken wel uit naar die extra competitiedrang. We hopen dus dat zelfs die eerste en tweede plaats voor een keertje bedreigd worden.”

Je moet geen lid zijn bij een studentenvereniging om mee te lopen. Hoewel de grootste verenigingen op veel van hun leden kunnen rekenen om te lopen, en de kleinere hun krachten bundelen om hen samen naar de kroon te steken, kan iedereen gewoon de dag zelf langsgaan bij de kringen voor hen een rondje lopen. Jonas echter loopt zelf niet mee. “Ik heb het die dag gewoon te druk, en ook met werkschoenen is dat niet ideaal. En ik denk dat de competitieve ploegen zelfs niet zouden willen dat ik meeloop met mijn conditie. Maar wie weet, als ik volgend jaar niet in de organisatie zit, loop ik heel de dag door.”

Randanimatie

De studentenverenigingen dragen hun steentje bij voor sfeer en gezelligheid. Ook wie niet loopt, kan zich op het plein amuseren in de diverse fakbars voor een babbel en snabbel. Maar vind je daar je gading niet, heeft de organisatie nog andere activiteiten in petto. Zo kan je je ook van je sportieve kant laten zien op bijvoorbeeld een dansworkshop of je kansen wagen op een Coca-Cola-rodeo. En na de prijsuitreiking blaast Route Du Soleil een heuse opblaaskerk op, als een gigantisch springkasteel, waar dan een feestje met dj’s in zal losbarsten. Zo kunnen de lopers na een inspannende dag nog eventjes alle remmen losgooien en stoom afblazen.

 

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

13:48
cover of DIZZEE RASCAL, CALVIN HARRIS AND CHROME with Dance Wiv Me

DIZZEE RASCAL, CALVIN HARRIS AND CHROME

Dance Wiv Me
13:43
cover of BECKY HILL with Disconnect

BECKY HILL

Disconnect
13:39
cover of VAYA CON DIOS with Don

VAYA CON DIOS

Don't Break My Heart
13:36
cover of DESTINY

DESTINY'S CHILD

Independent Women
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.