Boekje over het visserij-eiland

Gepost door Johan Van Bever op 14 oktober 2022 - 1:24

Op zondag 23 oktober wordt een boekje over het Visserij-eiland in Gent voorgesteld.

Dankzij de Buren van de Abdij is dit geen droog geschiedkundig werk geworden, maar een weelderig geïllustreerde wandelgids van 80 pagina’s die het leven op de Visserij en de Achtervisserij evoceert, van de late Middeleeuwen tot vandaag. 

De wandelaar, die een lus maakt rond de Nederschelde, krijgt als leidraad een wandelkaart met een 70-tal bullets. Elk nummer verwijst naar een gebouw, een tuin, een brug, een muur of een hedendaags graffiti-kunstwerk. Sommige nummers verwijzen naar extra foto’s of historische afbeeldingen. Met de gids in de hand, ziet de wandelaar 600 jaar van grote bedrijvigheid aan zich voorbijgaan.

De Visserij begon in de 14de eeuw met niet meer dan een grote visvijver, die toebehoorde aan de abt. Een paar arme keuterboeren woonden in houten huisjes dicht bij de abdij. Ze leefden van hun eigen landbouwproducten want vissen in de vijver van de abt was verboden. Daar stonden hoge boetes op. Alles veranderde in 1751 toen het Visserijkanaal werd gegraven en stad Gent een eerste vergunning afleverde voor een watermolen.

De voorstelling vindt plaats om 11 uur in Herberg Macharius (Coyendanspark 1).

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

CAMILLE

Vuurwerk
17:06

CB MILTON

A Real Love
17:02

SAM RYDER

Somebody
17:00

REGIONIEUWS
16:57

SNAVS

La Guitarra
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Dit is een test

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.