Boom van het jaar: “stemmen op bomen met een verhaal”

10 oktober 2018 - 11:31 | auteur: Fabian Tack

Ook bomen hebben recht op een ijdel kantje. Jaarlijks wordt namelijk de boom van het jaar gekozen, die dan meedingt naar de Wereldtitel. Maar volgens Anne-Sophie Mulier is schoonheid niet hun sterkste kwaliteit. “We hebben vooral gekeken naar de boom met een verhaal of legende die nog steeds verteld wordt.”

Uit meer dan 70 inzendingen koos ook dit jaar een vakjury zes laureaatbomen uit, één per Vlaamse provincie en Brussel. Vorig jaar droeg de Oost-Vlaamse linde van Massemen trots de titel. Dit jaar krijgt de plataan van Wippelgem de kans om de fakkel over te nemen. “Die staat vlak naast het kasteel van Wippelgem, in de gemeente Evergem. Het verhaal daarrond is dat er in de 20ste eeuw in het kasteel een heel strenge en mysterieuze barones woonde. In het dorp worden daarom nog heel veel verhalen errond verteld. De kinderen noemden haar de heks en ’s nachts liep ze met haar geweer rond door het bos, en dat wordt nog altijd verder verteld.”

Stemmen

Momenteel staat de Wippelgemse boom aan kop, maar in een nek-aan-nekrace met de Limburgse Onze-Lieve-Vrouweboom. Wie de Oost-Vlaamse inzending nog een duwtje in de rug wil geven, kan dit nog doen tot en met 10 oktober 2018 door te stemmen op www.boomvanhetjaar.be. Dan worden de stembussen gesloten en de stemmen geteld, om de winnaar feestelijk bekend te maken op 15 oktober 2018.

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Joe Cocker

N'oubliez jamais
11:28

Robert Palmer

Best of both worlds
11:25

Talking Heads

And she was
11:22

BELLE PEREZ

Que Viva La Vida (Chiquitan)
11:17

Bon Jovi

Thank you for loving me
Bekijk meer platen