Brick Mania is back: “Kinderen krijgen is voor de meeste mensen dan ook een trigger om terug met Lego te spelen en dingen te bouwen”

Fabian Tack
19 april 2019 - 0:40
Brick Mania is back: “Kinderen krijgen is voor de meeste mensen dan ook een trigger om terug met Lego te spelen en dingen te bouwen”

Wie dit paasweekend nog niets te doen heeft en een passie heeft voor Lego, kan afzakken naar het Scheppersinstituut in Wetteren. Daar vindt Brick Mania plaats; een Lego-beurs waar fanaten naar hartenlust bouwwerken kunnen bewonderen. “Wij organiseren dit al enkele jaren”, zegt Kenneth Westerlinck van BELUG (Belgium Lego User Group).

De LUG  is een vereniging van Lego enthousiastelingen:  “Die bouwen met allerlei zaken van blokjes dat kan gaan van historische bouwwerken zoals de kathedraal in Antwerpen of een Menenpoort.” Zegt organisator van Brick Mania, Kenneth Westerlinck. “Maar er worden ook technische dingen gebouwd met Lego Technics. Dat zijn technische modellen, die je kan programmeren, bv robots die tegen elkaar moeten vechten of bepaalde parcours moeten afleggen. Dat is veel werk, maar we zijn met 800 leden in België. Een aantal leden zetten zich extra in om aan de verschillende Brick Mania’s te werken die wij organiseren doorheen het jaar door, in heel het land. Er zijn een aantal mensen die werken aan één project. Hier in Wetteren kan je bv een piraten lay-out zien waar allerlei leden samenwerken aan grote piratenschepen en eilandjes met daarop bouwwerken. Er zijn mensen die werken aan een Starwars lay-out. Dat zijn allemaal taferelen en ruimteschepen die te zien zijn in de Starwars films. Er zijn ook mensen die gewoon Lego City zaken er zetten zoals huisjes met wagentjes enzovoort. Dus het is heel divers.”

Op de beurs zijn er heel wat standen waar je de bouwwerken kan bezichtigen, maar je kan er ook dingen tweedehands aankopen. Dat kunnen losse blokken zijn of sets. Winkels bieden ook nieuwe sets aan om te kopen, bv die net uit de handel zijn. Voor ieder wat wils.

Lego paradijs

De kinderen kunnen alle bouwwerken bewonderen én deelnemen aan workshops: “Dagelijks worden er drie tot vier georganiseerd.” Zegt Kenneth.  “Ze kunnen met behulp van de blokjes die ze krijgen bouwtechnieken toepassen om bv een wagentje te maken. Er is een speelhoekje voorzien waar er veel blokjes liggen om verschillende bouwwerken te maken. Een raceparcours is ook aanwezig. Het is de bedoeling dat ze dan een wagentje maken en dan daarmee van de schans gaan en dat wagentje moet in een doos terechtkomen. Er is van alles te zien en te doen, niet alleen voor de kinderen hoor, maar ook voor de ouders. Het is een paradijs voor jong en oud, het blijft ook gewoon populair. Ik denk dat het zo is omdat we allemaal opgegroeid zijn met Lego als kind. Als je vader wordt en je koopt Lego voor je kinderen dan trek je daar terug naar toe. Het is vaak ook dan wanneer mensen terug komen uit de ‘dark ages’ (het moment dat je stopt met Lego spelen en dan terug begint). Kinderen krijgen is voor de meeste mensen dan ook een trigger om terug met Lego te spelen en dingen te bouwen.

De beurs is op 20 en 21 april in het Scheppersinstituut van Wetteren. Zaterdag is het open vanaf 10u tot 18u en zondag van 10u tot 17u.

Beluister hier het interview: 

Tekst: Annelies Greveraars

Interview: Shana Van de Velde

Foto: 

Laatst gespeeld op Accent

06:40
cover of JASON DERULO FEAT. DAVID GUETTA with Down

JASON DERULO FEAT. DAVID GUETTA

Down
06:37
cover of AQUA with Cartoon Heroes

AQUA

Cartoon Heroes
06:34
cover of BEBE REXHA, FLORIDA GEORGIA LINE with Meant To Be

BEBE REXHA, FLORIDA GEORGIA LINE

Meant To Be
06:32
cover of YOUNOTUS X SAM FELDT X MARTIN JENSEN FEAT. SAM GRAY with 24k Heart Of Gold

YOUNOTUS X SAM FELDT X MARTIN JENSEN FEAT. SAM GRAY

24k Heart Of Gold
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.