Eerste Popraad in Wetteren: “Wetterse muzikanten en organisatoren verenig u”

Fabian Tack
3 juni 2018 - 14:14
Eerste Popraad in Wetteren: “Wetterse muzikanten en organisatoren verenig u”

Wetteren heeft een tekort aan repetitieruimtes voor muzikanten. Naar aanleiding van dit vraagstuk, organiseert Poppunt, met Korneel Boon, in samenwerking met de gemeenteraad van Wetteren een Popraad op 6 juni 2018. “Muzikanten zijn vrije beesten die zelden verenigd zijn. Hen willen we nu een stem geven door middel van een Popraad om eens te spreken met de gemeente over het muzieklokaalklimaat.”

Poppunt is één van de negen amateurkunstorganisaties in Vlaanderen en Brussel. Dagelijks zetten ze zich in om pop- en rockmuzikanten alle kansen in het leven te bieden. “We zijn een relatief kleine organisatie met heel grote plannen en projecten. En als Lokale Helden werken we samen met honderden organisatoren, allemaal met het doel om het leven voor de muzikanten interessanter en zo aangenaam mogelijk te maken.”

Popraad

En een van die projecten is om iedereen die iets met muziek te maken heeft en hun gemeentebestuur rond de tafel te krijgen om positieve zaken, maar ook pijnpunten in kaart te brengen. “Het contact met lokale organisatoren en muzikanten heeft het belang van muzieklokalen naar boven gebracht voor het bewaren van popmuziek. Repetitieruimtes verbinden enorm en brengen mensen samen. Maar de zwarte kant is eigenlijk dat muzikanten vandaag zelden gehoord worden lokaal. Dat is zeker niet vanuit een ‘bad will’, maar muzikanten zijn nu eenmaal vrije beesten. Die zijn zelden verenigd en komen op die manier moeilijk in een cultuurraad of jeugdpanden en zalen terecht. En met de verkiezingen in oktober in het vooruitzicht, vonden we het een goed moment om daar eens iets aan te doen. Daarom roepen we heel laagdrempelig en informeel in verschillende steden en gemeenten een Popraad bijeen. Doel daarbij is zo veel mogelijk muzikanten, organisatoren en muzikale enthousiastelingen rond de tafel te krijgen met de gemeente, om eens te spreken over het muzieklokaalklimaat, over wat er is, wat goed is, wat er beter kan, en dergelijke.”

Verder opvolgen

Het experimentele project wordt dus kort voor de verkiezingen gelanceerd. Hoewel het voorlopig eenmalig is, zal het daar niet eindigen. “We helpen de gemeenten om een Popraad te organiseren, maar we hopen dat het daar niet bij zal eindigen. We hopen dat het in een of andere vorm kan terug komen, dat muzikanten zelf wat vaker gaan aankloppen bij de gemeente. Vanuit Poppunt gaan we dat zeker ook verder opvolgen.”

Open en formeel

In Wetteren wordt de eerste Popraad op woensdag 6 juni om 19u30 georganiseerd in CC Nova. “Muzikanten die zich willen aansluiten, moeten gewoon maar eens afkomen om een pintje te drinken. Het is heel open en informeel, op maat van de muzikant. We willen het alleen op gang brengen en die eerste stap is heel belangrijk. Zo leer je mensen kennen. We hopen om zo veel mogelijk mensen te zien. En dat zowel muzikanten als organisatoren als iedereen die enthousiast is of iets te zeggen heeft over de muziek in Wetteren.”

Het interview kan u hier nog eens beluisteren.

Laatst gespeeld op Accent

18:46
cover of NUNCA, PAT KRIMSON with Movin

NUNCA, PAT KRIMSON

Movin' Train
18:39
cover of LISA STANSFIELD with Change

LISA STANSFIELD

Change
18:36
cover of UNDERCOVER with The Way It Is

UNDERCOVER

The Way It Is
18:29
cover of BON JOVI with Always

BON JOVI

Always
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.