Evergem: straatverlichting gaat ’s nachts uit

Gepost door Johan Van Bever op 21 juli 2022 - 9:46

De energieprijzen stijgen. Net als bij veel gezinnen en bedrijven zal gemeente Evergem veel meer moeten betalen voor elektriciteit. In Evergem zijn er 6.451 straatlampen. In 2021 betaalde de gemeente 588.592,70 euro om die te laten branden. Dit jaar wordt er een factuur van 900.000 euro verwacht. Door straatlampen na middernacht te doven wil de gemeente 160.000 euro besparen. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijven de lampen wel branden.

Niet alle straatlampen gaan uit. Er werd een selectie gemaakt. De straatlampen op belangrijke wegen, op gewestwegen en op belangrijke fietsassen blijven branden. De lichten op landelijke wegen en in wijken gaan uit. Dat is ongeveer 80% van alle straatlampen.

Gemeente Evergem dooft de straatlampen tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends. Behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Dan blijven de lampen wel branden. Het gemeentebestuur maakte die keuze omdat er op die dagen ’s nachts nog veel activiteit is (bijvoorbeeld door jeugdfuiven).

Het idee om straatlampen te doven is niet nieuw. Heel wat gemeenten in West-Vlaanderen werken al enkele jaren op die manier. Ook in onze buurlanden zijn er gelijkaardige projecten. Onderzoek wees uit dat deze ingreep geen significant effect heeft op de criminaliteits- of verkeersveiligheidscijfers.

De ingreep zorgt wél voor minder lichtvervuiling. De regio Evergem is hier helaas koploper in.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

MIXED BY SAN SEBASTIAN

AIRPLAY GUEST MIX
21:22

KELLEE

My Love (Luvspunge XXL Mix)
21:10

Faithless

Insomnia (DJ Liberty Remix)
20:59

Maxim Lany

Gravity
20:59

Mau P

Uuropener Welcome This is Airplay 01
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Dit is een test

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.