Evergem: straatverlichting gaat ’s nachts uit

Johan Van Bever
21 juli 2022 - 9:46
Evergem: straatverlichting gaat ’s nachts uit

De energieprijzen stijgen. Net als bij veel gezinnen en bedrijven zal gemeente Evergem veel meer moeten betalen voor elektriciteit. In Evergem zijn er 6.451 straatlampen. In 2021 betaalde de gemeente 588.592,70 euro om die te laten branden. Dit jaar wordt er een factuur van 900.000 euro verwacht. Door straatlampen na middernacht te doven wil de gemeente 160.000 euro besparen. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijven de lampen wel branden.

Niet alle straatlampen gaan uit. Er werd een selectie gemaakt. De straatlampen op belangrijke wegen, op gewestwegen en op belangrijke fietsassen blijven branden. De lichten op landelijke wegen en in wijken gaan uit. Dat is ongeveer 80% van alle straatlampen.

Gemeente Evergem dooft de straatlampen tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends. Behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Dan blijven de lampen wel branden. Het gemeentebestuur maakte die keuze omdat er op die dagen ’s nachts nog veel activiteit is (bijvoorbeeld door jeugdfuiven).

Het idee om straatlampen te doven is niet nieuw. Heel wat gemeenten in West-Vlaanderen werken al enkele jaren op die manier. Ook in onze buurlanden zijn er gelijkaardige projecten. Onderzoek wees uit dat deze ingreep geen significant effect heeft op de criminaliteits- of verkeersveiligheidscijfers.

De ingreep zorgt wél voor minder lichtvervuiling. De regio Evergem is hier helaas koploper in.

Laatst gespeeld op Accent

18:17
cover of JAY Z with Hard Knock Life

JAY Z

Hard Knock Life
18:14
cover of SHUT UP & DANCE with I Love U

SHUT UP & DANCE

I Love U
18:11
cover of GET READY! with Laat

GET READY!

Laat
18:06
cover of TAKE THAT, LULU with Relight My Fire

TAKE THAT, LULU

Relight My Fire
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.