Fraude met tankkaarten

Johan Van Bever
5 maart 2024 - 12:23
Fraude met tankkaarten

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen voerde zes huiszoekingen uit in een onderzoek naar oplichting met tankkaarten. De huiszoekingen vinden plaats in Gent, Lochristi; Evergem en Zelzate.

Via nieuwe eenmanszaken werden tankkaarten aangevraagd, maar de rekening werd nooit betaald. De organisatie liet vermoedelijk afnemers tanken aan goedkopere prijs. Drie verdachten zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter te Gent. Het vermoedelijke nadeel bedraagt al meer dan 162 500 euro.

In 2023 heeft een tankkaartleverancier klacht neergelegd wegens oplichting en informaticabedrog. Een bedrijf uit Gent had meerdere tankkaarten aangevraagd en verkregen, maar de rekeningen werden niet betaald. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen kreeg de opdracht een onderzoek te starten.

Uit een eerste onderzoek bleek dat aan bepaalde tankstations een lange rij wagens aan dezelfde pomp stond aan te schuiven, waarbij steeds dezelfde tankkaart gebruikt werd en er een man zorgde voor het tanken van de wagens. In een aantal gevallen werden ook jerrycans in de koffer van de wagen gevuld.

Verder onderzoek leerde dat de tankkaarten meestal elektronisch aangevraagd werden door nieuw opgerichte eenmanszaken. In de meeste gevallen stonden deze op naam van Bulgaarse onderdanen die in België ambtshalve geschrapt waren. De facturen werden niet voldaan en het bedrijfje werd opgedoekt. De organisatoren zouden Bulgaarse onderdanen gezocht hebben om deze eenmanszaken op te zetten en zouden op die manier telkens nieuwe tankkaarten hebben kunnen aanvragen.

Laatst gespeeld op Accent

06:42
cover of STEPHEN OAKS & NILS VAN ZANDT & IWARO FEAT. NICKY JAM with Descontrol (Outta Control)

STEPHEN OAKS & NILS VAN ZANDT & IWARO FEAT. NICKY JAM

Descontrol (Outta Control)
06:39
cover of CASCADA with Ain

CASCADA

Ain't No Mountain High Enough
06:36
cover of STARTING ROCK FEAT. DIVA AVARI with Don

STARTING ROCK FEAT. DIVA AVARI

Don't Go
06:32
cover of ENRIQUE IGLESIAS, DESCEMER BUENO, ZION & LENNOX with Subeme La Radio

ENRIQUE IGLESIAS, DESCEMER BUENO, ZION & LENNOX

Subeme La Radio
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.