Gentse Lente brengt Djemaa El Fna naar de Kouter: “Volksfeest met artiesten van over de hele wereld”

Fabian Tack
13 maart 2018 - 22:25
Gentse Lente brengt Djemaa El Fna naar de Kouter: “Volksfeest met artiesten van over de hele wereld”

Sinds jaar en dag wordt het grootste Afrikaanse marktplein Djemaa El Fna in Marrakech dagelijks overrompeld door handelaars en allerhande artiesten. De unieke sfeer die daar hangt, brengt Jamila Channouf al vijf jaar naar het Gentse Sint-Jacobsplein tijdens de Gentse Lente. Wegens steeds groter wordend succes, wordt het plein te klein, en wijken ze dit jaar, op 29 maart 2018, uit naar de Kouter en de Handelsbeurs.

“De Gentse Lente is een organisatie die van onderuit gestart is met organiseren van groot volksfeest in centrum stad Gent. We brengen de beleving naar Gent dankzij een heel breed netwerk aan artiesten uit landen van overal ter wereld en ondernemers van in en buiten Gent die zich specialiseren in zaken die aangeboden worden op Djemaa el Fna plein.” Maar het is niet enkel een Marokkaans volksfeest, invloeden van overal ter wereld zullen aanwezig zijn. “We willen het volksfeestgehalte zo houden dat iedereen van binnen en buiten Gent zich welkom voelt en zich kan vinden in de format.”

Internationaal

En dat bewijzen de artiesten en ondernemers. Klinkende namen als Sam Renascent en de Khan Brothers uit India met hun eigen productie van Gori Ka dans geven het feest een internationaal allure. Ook onder andere echte Gnaoua muziek en een modeshow in de Handelsbeurs met Tunesische, Algerijnse en Marokkaanse kledij en foodtrucks van overal ter wereld onderstrepen de multiculturaliteit van het evenement. Een hoogtepunt van de avond valt vlak voor 20u: “alle modellen komen buiten uit de Handelsbeurs om het koninkrijk van de vrouw uit te roepen, want dit is het jaar van de vrouw.”

Sandwichkinderen

Naast haar ongetwijfeld drukke agenda rond de Gentse Lente, vond Jamila ook de tijd om een boek te schrijven. ‘Sandwichkinderen’ is een boek over “opgroeien in samenleving als jongere en plek proberen vinden in die verschillende onderdelen van de samenleving.” Hoewel het boek het fel gepolariseerde diversiteit aankaart, heeft het een humoristisch insteek met nadruk op menselijkheid. Er is namelijk “heel veel behoefte aan praktijk. Het gaat voorbij het debat en onderzoek en neemt het heft in eigen handen.”

Op 19 maart wordt Sandwichkinderen voorgesteld in de Handelsbeurs door onder meer Jeroen Oleyslaegers, Mong Rosseel en Cathérine Ongenae.

Meer info over de Genste Lente en Sandwichkinderen is te vinden op de site van de Handelsbeurs   of via de Facebookpagina van de Gentse Lente.

Het volledige interview kan u hieronder nog eens beluisteren.

Laatst gespeeld op Accent

15:16
cover of RASMUS with In The Shadows

RASMUS

In The Shadows
15:13
cover of DAVINA MICHELLE with 17

DAVINA MICHELLE

17
15:09
cover of KYM MAZELLE & JOCELYN BROWN with No More Tears (Enough Is Enough)

KYM MAZELLE & JOCELYN BROWN

No More Tears (Enough Is Enough)
15:05
cover of FROUKJE with Naar Het Licht

FROUKJE

Naar Het Licht
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.