Gezocht: 55 plussers om app te testen

20 september 2020 - 16:18 | auteur: Johan Van Bever

Naar aanleiding van de Werelddag Dementie op maandag 21 september 2020 roept de Stad Gent geëngageerde 55-plussers op om zich te melden. Een onderzoeksgroep van Imec en Ugent zoekt immers nog testpersonen voor een innovatieve app die cognitieve moeilijkheden detecteert.

Mict, een onderzoeksgroep van Imec en UGent, werkt momenteel aan het project ‘smartphone voor vergeten’. De onderzoeksgroep ontwikkelde een innovatieve app die signalen van cognitieve moeilijkheden en achteruitgang bij 55-plussers detecteert. De app heet ‘mobile DNA’ en registreert gedurende 6 maanden of langer hoe iemand zijn of haar smartphone gebruikt. Als de gebruiker bijvoorbeeld plots moeite heeft om te navigeren, kan dat een aanwijzing voor cognitieve achteruitgang zijn.

Voor dit onderzoeksproject zijn nog deelnemers gezocht: 55-plussers met een Android-smartphone. De privacy van de deelnemers is gegarandeerd, de app heeft geen toegang tot berichten, e-mails of foto’s. Bij bezorgdheden of problemen staan de onderzoekers klaar voor extra begeleiding en eventuele doorverwijzing naar professionele hulp.

Dementievriendelijk Gent‘, een samenwerking van de Stad Gent en verschillende partners, organiseert deze en volgende week verschillende activiteiten naar aanleiding van Werelddag Dementie. In ‘Brasserie in compagnie’ kunnen personen met dementie en hun mantelzorgers bijvoorbeeld voor een zacht prijsje stijlvol dineren. En het orkest De Ledebirds neemt de bewoners van woonzorgcentrum De Vijvers mee op een muzikale wandeling.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

MEROL

Gemengde Signalen
17:36

EMINEM

Not Afraid
17:33

POWFU, BEABADOOBEE

Death Bed (Coffee For Your Head)
17:30

MIKA

Yo Yo
17:26

MADONNA

La Isla Bonita
Bekijk meer platen