Gratis vuilniszakken worden vroeger uitgereikt

3 juni 2020 - 18:28 | auteur: Johan Van Bever

Zo’n 20.000 kwetsbare Gentse gezinnen mogen in plaats van eind september al vanaf 15 juni hun gratis groene vuilniszakken afhalen, en voor het eerst ook pmd-zakken.

Op 1 juli loopt de overgangsperiode voor de gele zakken immers al ten einde. De afvalzakken kunnen afgehaald worden in één van de zeventien tijdelijke verdeelpunten.

De Stad Gent wil dat iedereen op een correctie manier afval kan aanbieden, ook wie het financieel moeilijk heeft. Daarom is er een tegemoetkoming in de afvalkosten voor de 25.000 gezinnen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming of in schuldbemiddeling zitten. Zij ontvangen een aantal gratis huisvuilzakken of krediet om afval aan te bieden. Dit jaar krijgen ze voor het eerst ook pmd-zakken.

Op 1 juli eindigt de overgangsperiode voor de gele vuilniszakken. Vanaf dan zal Ivago enkel nog de nieuwe groene restafvalzakken meenemen. Gele zakken konden normaal al omgeruild worden voor groene, maar omwille van corona werd die omruiloperatie uitgesteld.

Wie recht heeft op de gratis vuilniszakken krijgt die andere jaren eind september. Dat zou nu echter betekenen dat zij tussen 1 juli en eind september zelf groene en blauwe zakken moeten kopen. Zeker in coronatijden is dat voor mensen in armoede geen evidente extra kost. Daarom vervroegen de Stad Gent en Ivago de uitreiking van de gratis zakken naar 15 juni.

De verdeelpunten in zijn verspreid over de stad, zodat iedereen in zijn of haar buurt terechtkan. Omwille van corona gaat het meestal om tenten die buiten aan Gentinfopunten opgezet zullen worden. De bonnen die recht geven op gratis vuilniszakken, worden in twee rondes verstuurd. Zo wordt de bedeling niet alleen in de ruimte, maar ook in de tijd gespreid.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

LAURA TESORO

Press Pause
02:38

THE AVENER, WALDECK & PATRIZIA FERRARA

Quando Quando
02:33

MILEY CYRUS

Midnight Sky
02:30

SAM RYDER

Space Man
02:27

IMAGINE DRAGONS

Follow You
Bekijk meer platen