Herdenking Hiroshima-Nagasaki

Johan Van Bever
5 augustus 2023 - 19:11
Herdenking Hiroshima-Nagasaki

Op zondag 6 augustus herdenkt het Vredesoverleg Gent de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze Japanse steden werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigd met twee kernbommen door de Verenigde Staten.

78 jaar later toont de grote nucleaire dreiging in het kader van de oorlog in Oekraïne dat kernwapens nog lang niet tot het verleden behoren. Alle kernwapenstaten zijn zelfs volop bezig met de modernisering en de uitbreiding van hun nucleaire arsenalen. Ook de VS-kernbommen die al sinds 1963 ontplooid liggen op de Belgische luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, worden binnenkort vervangen door een nieuwe, meer inzetbare variant.

Iedereen is welkom op de samenkomst in de Gentse binnenstad om de slachtoffers van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken, en een duidelijk signaal de wereld in te sturen dat kernwapens illegaal en inhumaan zijn.

Er zijn twee afspraakmomenten. De eerste is om 21 uur aan de Sint-Niklaaskerk met een concert van sopraan Kyoko Ishida, begeleid door pianiste Mana en poëzie gebracht door Frank De Gruyter.

Om 22 uur is er afspraak op de Korenlei. Daar is er een concert vanop het water door de sopranen Anna Pardo Canedo, begeleid door celliste Eline Duerinck. Het slotmoment is de tewaterlating van lampionnen ter herdenking van de slachtoffers van de kernaanvallen.

Laatst gespeeld op Accent

14:31
cover of ELLA HENDERSON FEAT. RUDIMENTAL with Alibi

ELLA HENDERSON FEAT. RUDIMENTAL

Alibi
14:29
cover of YOUNOTUS X SAM FELDT X MARTIN JENSEN FEAT. SAM GRAY with 24k Heart Of Gold

YOUNOTUS X SAM FELDT X MARTIN JENSEN FEAT. SAM GRAY

24k Heart Of Gold
14:25
cover of ISABELLE A with Hé Lekker Beest

ISABELLE A

Hé Lekker Beest
14:23
cover of HELLMATE with Show Me Love

HELLMATE

Show Me Love
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.