Huis van Het Kind houdt inhuldigingsfeest: ”Het wordt een gezinsdag voor ouders en kinderen”

Fabian Tack
26 mei 2018 - 0:31
Huis van Het Kind houdt inhuldigingsfeest: ”Het wordt een gezinsdag voor ouders en kinderen”

Het Huis van het Kind is in veel gemeenten al een gevestigde waarde. Op 27 mei 2018 opent coördinator Lieneke De Landtsheer een nieuwe vestiging in Wetteren-Laarne-Wichelen met een heus inhuldigingsfeest: “We hebben onze erkenning al vanaf 1 oktober 2017, en we zijn sindsdien ook al aan het samenwerken met onze partners. Vanaf 27 mei starten wij zelf met een aanbod naar ouders, jongeren, kinderen en gezinnen. Op die dag organiseren we workshops rond bepaalde zaken, zoals gezonde voeding, psychisch welzijn, positief opvoeden. Daarnaast zijn er ook heel leuke activiteiten, zoals een springkasteel, een bewegingsparcours, enzovoort. Het is echt de bedoeling om een gezinsdag te zijn, voor ouders en kinderen.”

Het Huis van het Kind is een ontmoetingsplaats voor ouders en kinderen, met als doel om de ouders te ondersteunen in hun opvoeding van kinderen. Daarbij wil het een eerste aanspreekpunt zijn om laagdrempelig een antwoordt te bieden op alle vragen en twijfels die zowel ouders als kinderen of jongeren kunnen hebben. Daarnaast streeft het ernaar om een brug te slaan naar alle partners en door te verwijzen waar zij het antwoord zelf niet kunnen bieden. “Wij willen doen aan preventieve opvoedings- en gezondheidsondersteuning. We willen mensen samenbrengen en ook duidelijk maken wat het aanbod in onze regio is. Het Huis van het Kind is eigenlijk een samenwerkingsverband. Het is niet een huis dat alleen staat, het is een samenwerking tussen verschillende organisaties. Het centraal punt is hier in Wetteren, waar het consultatiebureau van Kind&Gezin op dit moment is gevestigd. Maar we gaan ook antennepunten hebben in Laarne en Wichelen. In Laarne zal er om de twee weken op vrijdagvoormiddag een inloopmoment zijn in het Sociaal Huis daar, en in Wichelen zal dat om de twee weken in het woon-zorgcentrum zijn op dinsdagnamiddag. Daarnaast hebben we ook een doorverwijsfunctie. Dat zit verwerkt in dat samenwerkingsverband. Mits we heel veel partners en contacten hebben, willen we weten waar iedereen zo wat mee bezig is. Zo kunnen wij, naast het aanbod dat wij doen, doorverwijzen naar andere organisaties. We gaan hun werk ook niet overnemen.”

Werking

Wie kennis wil maken met de werking van Het Huis van het Kind, moet zeker eens langs gaan op de inhuldiging van de vestiging. “Op die dag komen heel wat van onze partners samen om hun aanbod kort voor te stellen. Dus alle workshops die we daar doen, zijn workshops die je bij onze partners kan vinden, of een link hebben met onze partners.”
Baby, kind, jongere, (groot)ouders of zelfs nog in spe, vinden een luisterend oor in de medewerkers van Het Huis. Wie met vragen of twijfels zit, kan nu al binnenspringen voor een gesprekje op de inloopmomenten. Wie echter wat meer hulp nodig heeft, kan vanaf juli 2018 een afspraak maken tijdens het spreekuur ‘opvoedingsondersteuning ouders en co’. “Uit onszelf stappen we niet naar de ouders toe als er een probleem is. Als dat de vraag is van de ouders, dan kan dat. Als de ouders zeggen dat ze een opvoedingsvraag hebben, maar ze niet tot op de fysieke plek geraken, dan bekijken we met hen hoe we die brug kunnen slaan. We geven de informatie door als er zorgen worden opgemerkt. Daarvoor dient onze doorverwijsfunctie.”

Lieneke De Landtsheer op bezoek in de studio.

Drempel

Het is echter niet voor iedere ouder of opvoeder evident om toe te geven dat er een probleem is, noch om er een oplossing voor te zoeken. “We zijn ons er van bewust dat er onder de ouders een drempel kan bestaan om Het Huis van het Kind te betreden. Die zijn er sowieso heel veel naar hulpverleners tout court. En daar willen we juist iets aan doen. Wij willen er net op werken om die drempels naar andere hulpverlening te verlagen. Wij dragen de boodschap uit dat we er zijn voor iedereen, voor elk kind, voor elk gezin. En we willen dat ook echt nastreven. Onze partners vormen daarbij een grote bron van inspiratie. Daarom is het goed dat we zo veel partners hebben. Het engagement van de partner binnen het Huis van het Kind kan door de partner zelf bepaald worden. En elk engagement heeft een andere doelstelling. Met hen en door hen gaan we kijken welk aanbod er is en waar er nog noden en hiaten zijn, om zo te kijken met onze partners wat we als Huis daar in de toekomst aan kunnen gaan doen. “

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Voor meer info over Het Huis van het Kind in Wetteren, Wichelen en Laarne kan je terecht op www.huisvanhetkindlww.be of info@huisvanhetkindlww.be of 09/3657365

Laatst gespeeld op Accent

07:19
cover of BARRY WHITE, FUNKSTAR DE LUXE with Let The Music Play

BARRY WHITE, FUNKSTAR DE LUXE

Let The Music Play
07:13
cover of WESTLIFE with If I Let You Go

WESTLIFE

If I Let You Go
07:10
cover of MARCUS & MARTINUS with Unforgettable

MARCUS & MARTINUS

Unforgettable
07:07
cover of HOLLYWOOD BEYOND with What

HOLLYWOOD BEYOND

What's The Colour Of Money
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.