Huishoudhulpen zijn bang om besmet te geraken

2 december 2020 - 18:04 | auteur: Johan Van Bever

De huishoudhulpen willen veilig werken. Uit een enquĂȘte van ACV Voeding en Diensten blijkt dat de werknemers bang zijn besmet te zullen raken bij klanten thuis.
Op de vraag om de sector te sluiten en een veralgemeende tijdelijke werkloosheid in te voeren kreeg ACV geen positief antwoord. Zowel de werkgevers als de overheid wensen dat er verder gewerkt wordt. Verder blijven werken is volgens ACV geen goed idee. Maar als het moet, dan kan het alleen wanneer er strikte veiligheidsmaatregelen worden toegepast.
De Vlaamse regering heeft nu duidelijke veiligheidsmaatregelen afgekondigd die van toepassing zijn in de sector. De werkgever moet voldoende mondmaskers en handschoenen bezorgen zodat men bij elke klant een nieuw mondmasker en een nieuw paar handschoenen kan aandoen. De werkgever moet ook zorgen voor voldoende ontsmettingsgel om de handen te kunnen ontsmetten voor, tijdens en na de prestaties. Het is ook belangrijk dat de klant respect toont voor de maatregelen. De klant moet in een andere ruimte van de woning aanwezig zijn. Dus niet in de ruimte waar de huishoudhulp aan het werk is. Indien dat toch niet mogelijk is, dragen zowel de huishoudhulp, als de klant een mondmasker. Indien een afstand van minimaal 1,5 meter niet haalbaar is, mag er niet gewerkt worden.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits wil nagaan of mensen kunnen uitgesloten worden van huishoudhulp als zij hardnekkig weigeren de veiligheidsvoorschriften na te leven.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

SIMPLY RED

Money's Too Tight (To Mention)
15:53

PAT KRIMSON, LOREDANA & 2 FABIOLA

Silence
15:50

HARRY STYLES

Watermelon Sugar (Taur Remix)
15:46

GEORGE EZRA

Anyone For You
15:43

ENRIQUE IGLESIAS

Do You Know? (The Ping Pong Song)
Bekijk meer platen