Ine Jooris van de Lelie fee: “Wat me opvalt is dat er veel onthaalouders verdwijnen in Wetteren”

Fabian Tack
12 april 2019 - 19:07
Ine Jooris van de Lelie fee: “Wat me opvalt is dat er veel onthaalouders verdwijnen in Wetteren”

Vanaf 2 september is Wetteren een onthaalmoeder rijker. Ine Jooris gaat dan aan de slag in haar eigen zaak  ‘Lelie fee’. “Het is fantastisch hoe kinderen zoveel bijleren op een korte tijd en hoeveel ik ze kan bijbrengen.” Aldus Ine Jooris, onthaalmoeder van de Lelie fee. 

Wanneer de kinderen op 2 september naar school moeten, start ook Ine Jooris als onthaalmoeder: “Ik heb een opleiding gevolgd op Sint-Jozef.” Zegt de toekomstige onthaalmoeder. “Ik heb daar STW en GWW gevolgd en heb daarbij ook stages mogen lopen. Daar heb ik ontzettend veel dingen bijgeleerd, maar ondertussen ook dingen gezien waar ik niet akkoord mee was. Na de opleiding GWW heb ik beslist om met de kleine kindjes te werken.”

Snoerfel

Bij haar eindwerk moest Ine een proefproject realiseren: De Snoerfel. “Het was de bedoeling dat we een opvang neerschreven op papier. Hoe doe je dat pedagogisch en met de ouders? Alles moest van in het kleinste tot het grootste detail uitgewerkt worden. We moesten eigenlijk ergens van nul starten om dan naar een groot kinderdagverblijf te gaan met 18 kindjes. Bij mij zag het er heel groen uit en er was geen sprake van plastieken speelgoed, maar naar houten speelgoed. In het echt heb ik het niet kunnen realiseren, maar de jury was heel enthousiast. Ook de externe jurylid die erbij zat bewonderde het project en wilde mij gelijk al aannemen.”

De Lelie fee

De Lelie fee daarentegen is minder groen: “Ja het is in het centrum van Wetteren, dus de tuinen zijn beperkt. Groen komt buiten niet aan bod, maar we doen wel ons best om het naar binnen te halen.” Zegt Ine. “Zo hebben we bv ‘modderdag’. Dan kunnen de kinderen naar hartenlust spelen met zand, water en modder. En de opkuis? Ah die doe ik met plezier (lacht). In de Lelie fee mag ik acht kindjes ontvangen. Ik begin met de leeftijden van 0-3 en later ga ik aan de slag met 0-12. Wat me opvalt is dat er veel onthaalouders die verdwijnen in Wetteren. Je hebt natuurlijk de grote kinderdagverblijven het de onthaalouders van het OCMW, maar de grote massa verdwijnt terwijl er wel nog steeds grote vraag naar is.”

De onthaalmoeder in spé gaat ook ieder jaar naar een beurs: “Ik probeer zoveel mogelijk bij te leren over het doen en laten van kinderen en de ontwikkeling ervan. Dat heb ik ook altijd zeer interessant gevonden. Ik spreek op die beurs ook over mijn ervaringen en luister naar anderen. Kinderen staan daar echt centraal. Ik werk als onthaalmoeder bij de Landelijke Kinderopvang en deel hun visie: ‘Elk kind is krachtig, ouders zijn nog altijd de eerste opvoeders. Een warm hart hebben en geven. Spelend opvoeden, samen leren en groeien. Verschillen geven rijkdom, het gewone wordt bijzonder. Beleef de natuur binnen én buiten.’ Ik vind dat een zeer mooie spreuk.”

Wie Ine Jooris wilt contacteren, kan dat altijd via de facebookpagina van de Lelie fee. Je kan haar ook bereiken op het nummer: 0476/55.88.41 of via de website van De Landelijke Kinderopvang.

Beluister hier het interview: 

Tekst: Annelies Greveraars

Interview: Shana Van de Velde

Foto: Shana Van de Velde

Laatst gespeeld op Accent

02:13
cover of MAJOR LAZER, CAMILA CABELLO, QUAVO, TRAVIS SCOTT) with Know No Better

MAJOR LAZER, CAMILA CABELLO, QUAVO, TRAVIS SCOTT)

Know No Better
02:10
cover of DAVID GUETTA & ONEREPUBLIC with I Don

DAVID GUETTA & ONEREPUBLIC

I Don't Wanna Wait
02:06
cover of B2K AND P. DIDDY with Bump, Bump, Bump

B2K AND P. DIDDY

Bump, Bump, Bump
02:03
cover of TRINIX & FAFA DE BELEM with Emorio

TRINIX & FAFA DE BELEM

Emorio
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.