Jakobistan schrijft songs over verhalen die hij hoort in zijn omgeving: “De truc is om geen namen te gebruiken”

29 januari 2019 - 10:46 | auteur: Fabian Tack

Voor Kobe Ardui, de singer-songwriter van de Nederlandstalige band Jakobistan, belooft 2019 een druk jaar te worden. Er zijn verschillende projecten gepland om Jakobistan klaar te stomen voor een groter publiek en Kobes enthousiasme bewijst dat hij er heel veel zin in heeft. “Jakobistan is heel lange tijd enkel akoestisch geweest en ik doe dat nog steeds graag, maar nu zijn we ook op zoek naar ander terrein om te verkennen.”

Op zijn zesde begon hij aan notenleer, acht jaar geleden begonnen met het schrijven van eigen liedjes en een paar jaar later kwam er de beslissing om een eigen band op te richten. Kobe Ardui heeft een leven vol muziek en kan er geen genoeg van krijgen. Voor hij met Jakobistan begon, hield hij zich bezig met muziektheater. Met een groep vrienden verzon hij een verhaaltje, hier werden enkele liedjes over geplaatst en zo kreeg je een geheel dat ze dan uitvoerden. Dit jaar denkt Kobe erover om hier opnieuw mee te beginnen, het staat alvast op zijn planning.

“Het schrijven van mijn eigen liedjes begint vanuit een klein melodietje of een ideetje. Soms gaat alles heel snel en heb ik alles binnen het kwartier op papier. Die liedjes blijven dan ook het langst hangen, omdat ze zo spontaan en oprecht geschreven zijn. Op andere momenten gaat het heel langzaam, denk ik te veel na en ben ik achteraf zelfs nog niet tevreden. Zo belanden er veel ideeën in de vuilbak.” Waar vele schrijvers de inspiratie in hun eigen leefwereld vinden, gebruikt Kobe het leven van anderen. “Ik gebruik de verhalen die andere mensen mij vertellen of die ik toevallig hoor. Verhalen die mij inspireren en waar ik een lied van kan maken.” Bij het maken van de liedjes houdt hij het verhaal dat hem inspiratie gaf zo anoniem mogelijk. “De truc is om geen namen te gebruiken”, lacht Kobe.

Het was een bewuste keuze om liedjes in het Nederlands te maken. “Langs de ene kant is mijn Engelse kennis onvoldoende om ermee te kunnen werken, langs de andere kant beschouw ik het Nederlands als een mooie uitdaging. Het publiek kan zich makkelijker inleven in het verhaal dat achter de tekst zit, je kunt ze makkelijker laten meevoelen met wat je ermee bedoelt. Het is ook leuk om als tekstschrijver met je eigen taal bezig te zijn.”

Jakobistan heeft grootse plannen in 2019. Ze hebben een nieuwe release en enkele optredens gepland voor deze zomer, maar daarvoor moeten ze zich eerst voorbereiden om voor een groter publiek te spelen. Kobe is de mogelijkheden van de elektrische gitaar aan het aftasten, er is al een keyboard en er wordt nog gekeken voor een drummer. “Stoomboot en Buurman zijn toch wel grote voorbeelden hoe ik het zelf ook wil aanpakken. Ze schrijven niet alleen mooie nummers, maar ook hoe ze het overbrengen is lovenswaardig. Ze geven het op een heel overtuigende en enthousiaste manier aan het publiek, daar kun je alleen maar respect voor hebben.”

Herbeluister het interview hieronder:

Herbeluister zijn nummers:

Tekst: Maarten Bockstaele

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

MIKA

Yo Yo
17:26

MADONNA

La Isla Bonita
17:22

JAMES HYPE, MIGGY DELA ROSA

Ferrari
17:18

BASTILLE

Of The Night
17:15

ALAN WALKER, AVA MAX

Alone, Pt. II
Bekijk meer platen