Kerstmarkt Wetteren 2017: “Een prachtige editie die smaakt naar meer”

Fabian Tack
23 december 2017 - 18:00
Kerstmarkt Wetteren 2017: “Een prachtige editie die smaakt naar meer”

Kerst staat voor de deur, datgene wat de winter net ietsje gezelliger maakt. Ook kerstmarktjes dragen daar zeker hun steentje aan bij. En in Wetteren kunnen ze wel zo’n kerstfeestje organiseren! Radio Accent tekende dan ook present op het Christmas Wonderland van Wetteren. Een aantal gasten kwetterden er vrolijk op los en lieten zich gewillig fotograferen bij onze photobooth.

Voor toerismecoördinator, Tijl De Bock was het de eerste kerstmarkt die hij in Wetteren organiseerde. “Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn. Er zijn zo’n veertig standjes op de markt en we hebben 10.000 bezoekers gehad, toch wel een mooi aantal voor deze eerste editie.”  En voor een groot deel is dat te wijten aan de promo die de toerismecoördinator deed. “We hebben heel veel gepost op onze Facebookpagina van Weg van Wetteren, vroeger gebeurde dat via andere kanalen.” Naar volgend jaar toe wil Tijl wel enkele aanpassingen doorvoeren. “We gaan er sowieso vroeger aan beginnen want nu moest het allemaal op een kleine tijdspanne gebeuren en we hopen dat de handelaars volgend jaar ook meer in ons verhaal zullen stappen.”

Herman De Wulf, schepen toerisme, evenementen en handel in Wetteren, kwam en zag dat het goed was. Met behulp van twee studentes eventmanagment blies hij de oude formule van de kerstmarkt nieuw leven in. Het probeersel om kerstmarkt en kerstshoppen in dezelfde winkelstraat door te laten gaan, werd na 3 niet zo succesvolle jaren afgevoerd. Want “standhouders en bezoekers hebben toch ook liever de gezelligheid van het marktplein.” Waar de laatste versie een zeer bescheiden aantal chalets met eten en drank was, zijn de schepen en de studentes inspiratie gaan zoeken bij de kerstmarkt van Massemen. “Het was misschien wat ongewoon, maar de gemeente is gaan kloppen bij het buurtcomité van de Massemse kerstmarkt om te informeren of hun kerstverlichting ook bij de kerstmarkt van Wetteren kon gebruikt worden. Een mooi voorbeeld van samenwerking!”

De bezoekers van de nieuwe kerstmarkt waren zeer tevreden. “We zijn enorm verrast, het is echt prachtig.”

Bovendien haalden we enkele straffe Wetteraars voor de micro zoals Niels Pynaert en Benjamin Geldof. Waarom? Dat lees je hieronder!

World Solar Challenge

Niels Pynaert, bekende Wetteraar tot in het verre Delft en zelfs Australië, kwam trots uitweiden over hun recente winst in de World Solar Challenge 2017, waar een vijftigtal studententeams van over heel de wereld kwamen racen met hun zelfgebouwde zonne-auto. “We reden van Darwin naar Adelaide, zo’n 3000km dwars door Australië. Een unieke ervaring!”

Van de 2 uitdagingen, kozen zij voor de Challenge, een praktische en snelle auto maken die op zonne-energie rijdt. En dit met de kleinste zonne-auto ooit: hij was slechts 3,3m lang, en 1,6m breed. “Dit kwam door de veranderde regels, de toegestane oppervlakte van het zonnepaneel was veel kleiner, slechts 2,6m² in plaats van 6. Er zat ook maar 1 persoon in.” Niels was echter niet de chauffeur, hij had de aerodynamica van de auto ontworpen. Een hele uitdaging op zich, want daar stonden ze in de Delftse universiteit al zeer ver mee. De race volgen, gebeurde in het konvooi. “Het team volgde voor en achter de zonne-auto. Ik zat in een wagen van voor. Die helpt voor het zicht, en leidt inhaalmanoeuvres enzo.” Logischerwijze brengt zo’n wedstrijd veel stress met zich mee. “Op een bepaald moment was de ophanging afgebroken. De auto is aan de kant gemoeten, wat op zich niet zo eenvoudig is, die kan niet zelf naar de kant. We hebben hem aan de kant moeten tillen. Een van de auto’s in het konvooi, de support, is een heuse werkplaats, we konden hem gelukkig ter plaatse repareren.”

De Nuna9, de Delftse zonne-auto, legde het traject van 3000km in 5 dagen af. “Dat was zeer snel, en we waren de snelste”, wist Niels dan ook niet zonder trots te vertellen. Na anderhalf jaar hard werken, viel de druk er eindelijk van af en was het tijd om te genieten.

Warmste week Ultrawarmathon

Benjamin Geldof begint wel aan een zeer bijzonder project: voor de Warmste Week van een bevriend radiostation, plant hij, samen met een twintigtal andere lopers, maar liefst 4 marathons op 1 dag te lopen. “We starten vrijdagavond om 20u op de kerstmarkt van Waregem, met als doel om via de Vlaamse Ardennen, Oudenaarde, Gent, Merelbeke, Destelbergen en Laarne naar Puyenbroek te lopen, waar we op zaterdag rond 20 hopen aan te komen op de Warmste Week.” Deze uitdaging gaan ze aan om vzw Somival te steunen, een vzw die zich inzet voor sport en ontspanning voor mindervaliden. “Wij kunnen makkelijk onze schoenen aantrekken en gaan lopen. Ons doel dit jaar is om die mensen ook die mogelijkheid te bieden.”

Ervaring met zo’n monstermarathon heeft Benjamin echter nog niet. ”Marathons heb ik al gedaan, 4 op een dag nog niet. Ik hoop daar zaterdag met een blij gevoel op terug te kijken.” Daar hij geen professionele loper is, kan hij dat dus niet alleen. Karel Sabbe, initiatiefnemer en met een wereldrecord op de Pacific Trail Quest , samen met nog een 15 oude rotten in het vak, en een aantal groentjes, loopt met hem mee. “We kunnen terugvallen op de ervaring van de lopers en willen het samen tot een goed einde brengen. Samen starten, samen finishen, het is geen wedstrijd.”

Voor hun inspanningen worden ze gesponsord. “Iedereen kan meelopen, het is 1euro per km. Ook gewoon storten kan. Ook hebben we bedrijven gevonden die ons een aardig bedrag wilden schenken.” Alle info over dit evenement is nog eens na te lezen op ultrawarmathon.be

Ook zelf hadden we veel plezier op de kerstmarkt. De foto’s van de photobooth, te vinden op onze facebookpagina, zijn daar de mooiste getuigen van.

Tot volgend jaar en prettige feesten!

Laatst gespeeld op Accent

01:18
cover of SAXO with Les Bruits de la Forêt

SAXO

Les Bruits de la Forêt
01:15
cover of DA RICK with Rumble

DA RICK

Rumble
01:12
cover of DAVID GUETTA with Family Affair (Dance For Me)

DAVID GUETTA

Family Affair (Dance For Me)
01:09
cover of FERRY CORSTEN with Made Of Love

FERRY CORSTEN

Made Of Love
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.