Kom in beweging met Nadja Klingen: “Je kan meer dan je denkt”

Fabian Tack
12 december 2018 - 23:22
Kom in beweging met Nadja Klingen: “Je kan meer dan je denkt”

Gezond leven wordt bijna een moeten in onze maatschappij. Sporten hoort daar ook bij. Ook senioren hebben deugd van wat beweging. En daar probeert bewegingscoach Nadja Klingen wat aan te doen. “Het grootste pijnpunt bij senioren is het zelfvertrouwen. Ze vinden van zichzelf dat ze het niet meer kunnen. En als je dat lang genoeg tegen jezelf zegt, dan kan je het ook niet meer. Daar werken we aan en binnen de kortste keren merken ze dat ze heel eenvoudige oefeningen wel nog kunnen. En als ik dan iemand hoor zeggen: “yes, ik kan het”, ja dan ben ik blij, dan is mijn opzet al geslaagd.”

Nadja is professioneel life coach. Tijdens een stage ontdekte ze het plezier van oudere mensen helpen door ze in beweging te krijgen. “Dat vond ik zo leuk, dat ik wat ik zelf gedurende heel mijn leven heb geleerd ook wil bijbrengen bij andere mensen die het ook nodig hebben.” Dus volgt ze nu een opleiding sportpsychologie, waar ook coaching in zit. Op dinsdag en donderdag gaat ze bij dienstencentra in Dendermonde, Aalst en Wichelen langs om FIT+-groepslessen te geven aan senioren. “In de loop van mijn leven had ik zelf heel veel gezondheidsuitdagingen. Ik was heel vaak moe of ziek, of ik had pijn. En dat heeft mij gestimuleerd om heel veel aan sport te doen, in de mate dat mijn gezondheid het toeliet. Sport is in de mate van het mogelijke altijd deel geweest van mijn leven. En vaak was dat een sleur om naar de lessen te moeten, maar had ik er achteraf wel veel deugd van. Op een zeker moment wou ik iets doen voor andere mensen. Dus geef ik nu bewegingslessen aan senioren. En ook zij moeten zich oppeppen om naar de les te komen, maar achteraf hoor ik ook bij hen dat het hen heeft deugd gedaan, dat ze het een fijne les en goede oefeningen vonden. En dat is natuurlijk een boost voor mij om het elke week weer opnieuw te gaan doen.”

Spiegel

Een gezonde geest in een gezond lichaam, het zou hét recept zijn voor een lang leven. Maar voor velen dreigt het gevaar om de hoek dat sporten dan een moeten wordt. Maar daar kan Nadja zich niet in vinden. “Het is hoe je het interpreteert. Mensen proberen zich vaak te spiegelen aan anderen. Maar ik vind dat je je eigen pijnpunt niet moet proberen spiegelen met het succes van iemand anders. Die persoon heeft ook een pijnpunt, alleen weten we het niet. Die zal het misschien niet vertellen.” En ook daar komt Nadja aan tegemoet. Wie het niet ziet zitten om de lessen in groep te volgen, of er gewoon niet geraakt of geen tijd voor heeft door werk, kan ook op privéles komen bij haar thuis. “Het is een compleet andere aanpak. Bij individuele lessen stellen we altijd eerst een plan op. Daar gaat dan een gesprek aan vooraf. We kijken persoon per persoon waar het pijnpunt zit en op welke manier de cliënt er zelf iets kan en wil aan doen samen met mij. Maar momenteel maak ik daar nog niet veel reclame voor omdat ik mij vooral probeer in te zetten voor de groepen.”

Afwisseling is het sleutelwoord

De lessen die Nadja in de dienstencentra geeft, duren telkens een uur. En die maakt ze elke week een beetje anders. “We werken aan de spieren en doen aan stretching. Vaak zitten er ook meditatie- of yoga-oefeningen in. Ik werk rond een tiental thema’s, maar per les werken we rond een vier à vijf onderwerpen. Alle tien in een les zou een beetje te veel zijn. Het zijn eenvoudige oefeningen waarvan senioren meestal ontdekken dat ze het wel nog kunnen. En als ik dan iemand hoor zeggen: “yes, ik kan het”, ja dan ben ik blij, dan is mijn opzet al geslaagd.”

Sport op afspraak

Wie graag in het bootje stapt, kan op verschillende manieren een afspraak maken. Zowel voor de thuislessen als voor de groepslessen in de dienstencentra, kan je de informatie daaromtrent vinden op de facebookpagina van Nadja (Nadja Klingen, bewegingscoach voor senioren), of op haar eigen website (nadjaklingen.be). Ook de informatie over hoe sporten in de dienstencentra, is daarop terug te vinden.

Toekomst

Nadja voert haar beroep als bewegingscoach momenteel uit in bijberoep. Maar dat belet haar niet om groots te dromen. “Mijn ultieme droom is om dat als hoofdberoep te hebben, om dat alle dagen te kunnen doen, om elke dag mensen te kunnen helpen. Als ik heel diep in mijn dromenkastje tast, dan zou ik heel graag samenwerken met een team die zich inzet voor de senioren en de ouderengroep, om zo voor die mensen alles te doen om hun leven zo makkelijk mogelijk te maken. Als ik in mijn fantasie graaf, dan denk ik aan centrum voor een vakantie of een kortverblijf of de combinatie vakantie/wonen. Misschien bestaan er wel zo’n centra en weet ik het gewoon nog niet. Misschien zitten ze wel te wachten op een beweegcoach. En dan ben ik de juiste persoon op de juiste plek om daar FIT+-lessen te komen geven.” Iemand enig idee?

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

06:47
cover of LIMP BIZKIT with Take A Look Around

LIMP BIZKIT

Take A Look Around
06:44
cover of KOFI SANOBA with Famemba

KOFI SANOBA

Famemba
06:40
cover of PITBULL, JENNIFER LOPEZ,  CLÁUDIA LEITTE with We Are One (Ole Ola)

PITBULL, JENNIFER LOPEZ, CLÁUDIA LEITTE

We Are One (Ole Ola)
06:37
cover of SUZAN & FREEK with Verleden Tijd

SUZAN & FREEK

Verleden Tijd
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.