Kunstenaar Ronny Roels: “Naakte kunst blijft een taboe, daarom maak ik het graag. Het roept weerstand op “

Fabian Tack
20 november 2017 - 17:29
Kunstenaar Ronny Roels: “Naakte kunst blijft een taboe, daarom maak ik het graag. Het roept weerstand op “

Kunstenaar Ronny Roels heeft ondertussen al zowat half Wetteren getekend dus werd het hoog tijd voor een gesprek bij De Kwetteraars. En hij kwam ook niet met lege handen, Ronny maakte een portret van onze presentatrice Shana. “Ik ben gepassioneerd door de mens.”

De passie van kunstenaar Ronny Roels kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik ben al van kindsbeen af bezig met tekenen en er nooit meer mee gestopt. Het is een roeping. Ik wou niets anders meer doen en het is blijven doorgroeien. Ik ben dan ook later Hoger Kunstonderwijs gaan studeren op de Kunstacademie van Wetteren.” Na het tekenen werd Ronny geprikkeld door de schilderkunst.”Dankzij een vriend van mijn ouders is de interesse voor kleuren en verf er gekomen.” Maar kiezen tussen tekenen en schilderen doet de kunstenaar niet. “Ik combineer de twee want het is zo moeilijk om te kiezen. Momenteel ben ik vooral met tekenen bezig vooral doordat ik veel portretten maak.”

De naakte mens

Portretten maken is voor Ronny een evidente keuze. “Ik ben gepassioneerd door de mens en door alles wat beweegt en leeft. De mens is daardoor echt mijn thema geworden. Stillevens zijn niet aan mij besteed, ik prefereer de kolossale standbeelden van de naakte mens.”

Weerstand

Ronny is dan ook al jaren met naakte kunst bezig. “Het is aanvaard in de kunstwereld over de eeuwen heen maar het blijft een taboe. Daarom maak ik het graag, het roept weerstand en kritiek op en dat heb ik wel nodig. Naakt is mooi en het hangt af van de toeschouwer hoe het bekeken wordt. Bovendien is ook een uitdaging om het te maken.  Het vraagt een zekere kennis en gelukkig heb ik nog anatomie meegekregen aan de academie want ik heb echt wel een drang naar perfectie.”

‘Lelijke dieren’

Niet alleen de mens is een fascinatie van Ronny, ook dieren maken deel uit van zijn werken. “Ik zoek de interactie op tussen mens en dier. Ik beeld vooral graag ‘lelijke dieren’ af zoals een naaktkat of een varkentje. Zij verdienen ook  vriendschap en affectie. Zo was de associatie met een naakte vrouw snel gemaakt. Bij de naaktkat staat bijvoorbeeld een naakte vrouw zonder haar, naakter kan niet. Het heeft niks met ziekte te maken maar sommige mensen zien het er wel in. Het is vaak interessant om te zien wat de toeschouwer ziet. Zo heb ik eens meegemaakt dat een Duitse man zijn interpretatie gaf aan mijn werken op een tentoonstelling, heel boeiend om te horen hoe hij dat bekeek. Al zat hij er ook af en toe naast.”

© Shana Van de Velde

Inspiratie

De kunstenaar geeft eerlijk toe dat niet alles zomaar uit zijn hoofd komt. “Iedere eerlijke kunstenaar zal zeggen: ‘ik heb dat gestolen’.  Alles wat ontstaat is gebaseerd op iets anders. Het is de kunst om dingen bij te schaven, weg te laten. Ik laat me inspireren door iedereen. Dat gaat van totaal onbekende kunstenaars tot kunstenaar Paul Delvaux maar ook in de fotografie. Ik doe elke dag ideeën op, het is vooral hoe je naar iets kijkt dat belangrijk is. Dat maakt een kunstenaar tot een kunstenaar.”

Kunstambassadeurs

Ronny Roels stelt zijn werk ook regelmatig ter beschikking van verschillende zaken in Wetteren. “Ik ben aangesloten bij de Europese Kunst Verdienste en die organiseert tentoonstellingen over het hele land, ook wedstrijden. Maar in Wetteren zijn er echt kunstambassadeurs te vinden.  Zo hangen er werken bij Optiek Props,Le Goût Soirée, Gianni Borretti etc. Het zijn mensen die openstaan voor kunst. Volgend jaar plan ik ook een tentoonstelling in De Corridor Wetteren.”

Tot slot wou Ronny graag zijn vrouw bedanken. “Ze geeft me vrijheid, ze staat altijd naast mij en steunt me elke dag. Daarnaast heb ik ook veel respect voor de modellen.”

Herbeluister het interview:

Meer info via de website 

Foto boven artikel © Ronny Roels

Laatst gespeeld op Accent

14:20
cover of CHRISTINA MILIAN with When You Look At Me

CHRISTINA MILIAN

When You Look At Me
14:17
cover of JESSY with Heartbeat

JESSY

Heartbeat
14:12
cover of TIËSTO with All Nighter

TIËSTO

All Nighter
14:10
cover of R3HAB, JASON DERULO with Animal

R3HAB, JASON DERULO

Animal
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.