Luister Live

“LEZ zorgt voor meer groene wagens en betere luchtkwaliteit”

25 november 2020 - 21:36

De lage emissiezones (LEZ) in ons land, onder meer in Gent, zorgden effectief voor een versnelde vergroening van het wagenpark. Er rijden minder oude dieselwagens en meer benzinewagens in de LEZ. Dat zorgt tegelijk voor een betere luchtkwaliteit in de lage-emissiezones en in de rest van Vlaanderen. Die conclusies staan in een recent evaluatierapport van het Vlaams Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Vooral sociaal kwetsbaren profiteren van de gezondere leefomgeving. Een belangrijk aandeel van de inwoners van de lage-emissiezones van Antwerpen en Gent is sociaal kwetsbaar en wordt blootgesteld aan hoge concentraties aan luchtvervuiling. Voor deze inwoners is de gezondheidswinst door de komst van de lage-emissiezones het grootst.

Van alle Antwerpse en Gentse gezinnen, die minstens één voertuig bezitten waarmee ze geen toegang tot de lage-emissiezone hebben, behoort 40% tot de kwart gezinnen die met het laagste inkomen moeten rondkomen. Toch is het niet zo dat die gezinnen per definitie een auto hebben waarmee ze niet in de lage-emissiezone zijn toegelaten. De meerderheid van de 25% Antwerpse en Gentse gezinnen die met het laagste inkomen moeten rondkomen bezitten een wagen die is toegelaten. Ongeveer 30% van hen heeft echter enkel een niet-toegelaten voertuig. Het is die groep die het hardst door de invoering van de lage-emissiezone wordt getroffen. Het is dus erg belangrijk om ondersteunende maatregelen te nemen die de sociale gevolgen verzachten.

Een vergelijking met de aanpak in buitenlandse lage-emissiezones leert dat er in Vlaanderen vaak meer aandacht is voor de sociaal kwetsbare groepen. Zo is er in bijna geen enkele buitenlandse lage-emissiezone een vrijstelling voorzien voor mensen met een handicap en een beperkte financiële draagkracht. Demir trekt nu met de evaluatie naar het Vlaams Parlement om de verschillende meningen te horen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Nick Kamen

Loving You Is Sweeter Than Ever
22:09

Robert Palmer

Johnny & Mary
22:06

Ed Sheeran

Shivers
22:00

Bryan Adams

Do i have to say the words
21:58

Michael Buble

Feeling Good