“LEZ zorgt voor meer groene wagens en betere luchtkwaliteit”

Johan Van Bever
25 november 2020 - 21:36
“LEZ zorgt voor meer groene wagens en betere luchtkwaliteit”

De lage emissiezones (LEZ) in ons land, onder meer in Gent, zorgden effectief voor een versnelde vergroening van het wagenpark. Er rijden minder oude dieselwagens en meer benzinewagens in de LEZ. Dat zorgt tegelijk voor een betere luchtkwaliteit in de lage-emissiezones en in de rest van Vlaanderen. Die conclusies staan in een recent evaluatierapport van het Vlaams Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Vooral sociaal kwetsbaren profiteren van de gezondere leefomgeving. Een belangrijk aandeel van de inwoners van de lage-emissiezones van Antwerpen en Gent is sociaal kwetsbaar en wordt blootgesteld aan hoge concentraties aan luchtvervuiling. Voor deze inwoners is de gezondheidswinst door de komst van de lage-emissiezones het grootst.

Van alle Antwerpse en Gentse gezinnen, die minstens één voertuig bezitten waarmee ze geen toegang tot de lage-emissiezone hebben, behoort 40% tot de kwart gezinnen die met het laagste inkomen moeten rondkomen. Toch is het niet zo dat die gezinnen per definitie een auto hebben waarmee ze niet in de lage-emissiezone zijn toegelaten. De meerderheid van de 25% Antwerpse en Gentse gezinnen die met het laagste inkomen moeten rondkomen bezitten een wagen die is toegelaten. Ongeveer 30% van hen heeft echter enkel een niet-toegelaten voertuig. Het is die groep die het hardst door de invoering van de lage-emissiezone wordt getroffen. Het is dus erg belangrijk om ondersteunende maatregelen te nemen die de sociale gevolgen verzachten.

Een vergelijking met de aanpak in buitenlandse lage-emissiezones leert dat er in Vlaanderen vaak meer aandacht is voor de sociaal kwetsbare groepen. Zo is er in bijna geen enkele buitenlandse lage-emissiezone een vrijstelling voorzien voor mensen met een handicap en een beperkte financiële draagkracht. Demir trekt nu met de evaluatie naar het Vlaams Parlement om de verschillende meningen te horen.

Laatst gespeeld op Accent

02:49
cover of MICHAEL JACKSON, JUSTIN TIMBERLAKE with Love Never Felt So Good

MICHAEL JACKSON, JUSTIN TIMBERLAKE

Love Never Felt So Good
02:46
cover of CHRISTINA AGUILERA with Come On Over Baby (All I Want Is You)

CHRISTINA AGUILERA

Come On Over Baby (All I Want Is You)
02:43
cover of FLORIS KEIJZER with Een Chick Als (Jade)

FLORIS KEIJZER

Een Chick Als (Jade)
02:40
cover of JASON DERULO with Glad U Came

JASON DERULO

Glad U Came
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.