Luister Live

Luisteren naar Brexit-verzuchtingen

7 januari 2021 - 16:00

Om de impact van de Brexit voor de exporterende bedrijven goed te kunnen inschatten brachten Vlaams minister Matthias Diependaele en Europarlementslid Geert Bourgeois een bezoek aan Beerselect in Gent en Sanorice in Zottegem.

BeerSelect is een contractbrouwerij in het Gentse. Het bedrijf werd in september 2019 opgericht door 3 studenten en groeit steeds maar verder. Er werken intussen 10 voltijdse werknemers. Ze produceren bier voor derden volgens het aangeleverde recept. Dit doen ze voor de honderden kleine lokale bierfirma’s die ons land, maar ook in kader van grote private label opdrachten. Daarnaast ondersteunen ze de kleine, lokale brouwers op vlak van sales en marketing. Voor dit jaar zal 8 à 10% van de omzet uit het Verenigd Koninkrijk komen. Het Verenigd Koninkrijk is voor BeerSelect een belangrijke groeimarkt.

SanoRice is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis en is uitgegroeid tot de grootste private label producent van rijst-, maïs- en meergranenwafels ter wereld. Vanuit de vestigingen in Zottegem (Vlaanderen), Veenendaal (Nederland) en Borgo Vercelli (Italië) leveren ze producten aan A-merken, retailers en distributeurs in meer dan 40 landen. SanoRice had in 2020 een omzet van 52 miljoen euro. Iets meer dan 12 miljoen euro komt uit het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks exporteert SanoRice 2.833 ton producten naar het VK.

Volgens de zaakvoerders van Beerselect heerst er momenteel veel onduidelijkheid, aan beide kanten van de Noordzee. Er is een deal tussen Europa en het V.K., dus zal het wel los lopen maar in tussentijd moet er uitgezocht worden welke de beste manier is om uit te voeren, klinkt het. Het is wel zo dat momenteel heel wat bestellingen worden uitgesteld.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Heart

These Dreams
00:54

Destiny's Child

Say my name
00:49

Taylor Swift

All too well
00:46

Gorky

Anja
00:42

Real Thing

You To Me Are Everything (1986 Remix)(Single Version)