Masterstudenten UGent richten vertaalbureau CLN Vertalingen op: “Spaanse, Duitse, Engelse en Franse vertalingen naar Nederlands maar ook revisies”

Fabian Tack
13 maart 2018 - 10:20
Masterstudenten UGent richten vertaalbureau CLN Vertalingen op: “Spaanse, Duitse, Engelse en Franse vertalingen naar Nederlands maar ook revisies”

Drie masterstudenten Toegepaste Taalkunde van de Universiteit Gent kozen geen gewone stage. Nee Charlotte Vanhenden, Lisa Van Elsen en Nathalie Heyninck hebben in februari zelf een vertaalbureau opgericht: CLN vertalingen “Het is enorm uitdagend.”

Bij zo’n vertaalbureau komt meer kijken dan bij de stages van hun medestudenten: “We hebben het bureau opgericht in samenwerking met VLAJO, zij hebben een domeinnaam en mailadres voor ons geregistreerd en aangezien we een echt bureau hebben, krijgen we ook advies over financiële aspecten zoals het businessplan. Maar daarbuiten hebben we ook een coach gezocht die werkt als professionele vertaler om ons bij te staan,” legt Lisa uit. “Het is een echte eyeopener om te kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat, we leren enorm zelfstandig zijn en ook om zeer goed in groep te werken. De grootste uitdaging is natuurlijk naamsbekendheid te verwerven,” vertelt Charlotte.
En het trio staat voor nog een grote uitdaging: de financiën: “We moeten leren om facturen op te stellen en alles een beetje zelf uitzoeken maar op die manier leer je snel bij natuurlijk,” zegt financieel directeur Nathalie.

Talen

De drie vrouwen vullen elkaar op taalgebied mooi aan. “Lisa doet Spaans en Duits, Charlotte doet Engels en Frans en Nathalie doet Spaans en Frans. We vertalen de teksten van Engels, Duits, Spaans en Frans naar Nederlands en we doen ook revisie van Nederlandse teksten. Bij de vertalingen beginnen de opdrachten echt wel binnen te komen, bij de revisie iets minder. Maar we hebben heel veel steun aan elkaar, we helpen elkaar met vertalingen en we reviseren ook elkaars teksten om goede kwaliteit te leveren,”leggen Lisa, Charlotte en Nathalie uit.

Prijs

En de prijs van de teksten hangt af van vertaling tot vertaling. “Zoals bij andere bureaus, berekenen we de prijs per vertaald woord maar het is ook te zien welke talencombinatie gevraagd wordt en wat de aard is van de tekst. Een technische tekst kost meer omdat er meer opzoekwerk bij komt kijken,” vertelt Nathalie.

Ervaringen

Maar de drie vertaalster in spe hebben tot nu toe al veel geleerd: “Vooral qua flexibiliteit is het al enorm uitdagend geweest, we hebben al veel van elkaar geleerd en we willen compleet voor ons bureau gaan, we gaan er helemaal in op.” En die ervaringen vindt Charlotte zeer positief: “Ik wil zeker verder in de vertaalwereld gaan, het biedt perspectief op de toekomst.”

CLN Vertalingen is nog tot eind mei operatief.

Herbeluister het interview hieronder

Meer info via de website en Facebookpagina.

Laatst gespeeld op Accent

02:56
cover of TINIE TEMPAH, ZARA LARSSON with Girls Like

TINIE TEMPAH, ZARA LARSSON

Girls Like
02:53
cover of DANA INTERNATIONAL with Diva

DANA INTERNATIONAL

Diva
02:50
cover of REGI & ARNO with Simple Life

REGI & ARNO

Simple Life
02:47
cover of TROBI & RONNIE FLEX with Love Song

TROBI & RONNIE FLEX

Love Song
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.